Některé weby v Česku doporučují anorexii jako životní styl. Zakázat je nejde

Když nemůžeš hlad vydržet, kousni si do jablka. Sousto pak vyplivni. Takové rady stále častěji zveřejňují některé české weby. Lékaři proti portálům, které doporučují anorexii jako životní styl, bojují už roky. Nově připravují internetovou poradnu s názvem „Healthy and free" a volají po zákoně, který by propagaci poruch příjmu potravy zakázal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Brian Smith

„Jez nahá před zrcadlem. Přijde ti nechutné každé sousto. Jestli máš bolesti z hladu, schul se do klubíčka. Žij jen podle váhy," píše se na webu, který radí, jak neúměrně zhubnout.

Dodržováním podobných zásad začal příběh řady dívek, žen, ale i mužů, kteří teď bojují s poruchami příjmu potravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští lékaři spouštějí internetovou poradnu pro lidi s poruchami příjmu potravy a volají po zákoně, který zakazuje propagaci této nemoci

Podle nejaktuálnějších čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky z roku 2012 docházelo na terapii skoro tři a půl tisíce pacientů a v nemocnici skončilo 330 lidí. Na pražské psychiatrické klinice se anorexie zbavuje i osmnáctiletá Barbora z Kladenska.

„Stále jsem přidávala cvičení. Pak to bylo po každém jídle. Což se rodičům nelíbilo," popsala Barbora.

Stránky propagující poruchy příjmu potravy dobře zná. Stejně jako její o rok starší kamarádka Anička z Liberecka. Do léčebny se dostala, když vážila jen 33 kilogramů. Proanorektické stránky ji od léčby málem odradily.

„Píšou třeba, že holky tu musí sníst sedm knedlíků, pít plnotučná mléka. Nevěděla jsem, čemu mám věřit," vysvětlila Anička.

Healthy and free

Proti takzvaným „pro ana" stránkám se lékaři snaží bojovat. A to hlavně prevencí, jak popsala odbornice na léčbu poruch příjmu potravy Hana Papežová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Vytváříme stránky, které se jmenují anglicky Healthy and free. Nyní se zaměřujeme na mladší jedince, na první stupeň ve školách, kde vzniká stigma obezity.“

Papežová zároveň zdůraznila, že v Česku chybí zákon, který by navádění k anorexii zakazoval. Na to upozorňuje i Zdeněk Záliš z Národního centra bezpečnějšího internetu.

„Pro zákaz těchto webových stránek není zákonný podklad. Souvisí to s paragrafy, které chrání svobodu vyjádření," uvedl Záliš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O webových stránkách propagujících anorexii i o onemocnění samotném mluvila ředitelka sdružení Anabell Jana Sladká

O změnu se léta pokouší také Jana Sladká, ředitelka sdružení Anabell.

„Často se v poradenství setkáváme s informacemi, kdy přichází samotní nemocní, příbuzní nebo jejich kamarádky a hovoří o tom, že se dostali na takové proanorektické weby, načerpali tam nějaké informace a někdy i bohužel inspiraci pro to, jak ještě účinněji hubnout nebo jakými metodami přispívat k tomu, že budou moci manipulovat s jídlem,“ popsala Sladká.

Podle ní informace, které se na stránkách objevují, hraničí s nápovědou na sebevraždu a jsou velmi vážnými důvody k tomu, aby byly takové stránky kontrolovány. „Současně ale rozumím tomu, že ve vazbě na svobodu slova jsou důvody, které jsou proti cenzurám, vážné,“ dodala.

Na svobodu vyjádření odkazuje i ministerstvo zdravotnictví. A jestli se někdo takovým webem řídí, je to jeho rozhodnutí. Třeba ve Francii ale zákonodárci letos schválili právní úpravu, podle které se podporování anorexie například na internetu stalo trestným činem.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme