Ve světě demonstrovaly tisíce lidí na podporu dohody o klimatu

Před nadcházející klimatickou konferencí v Paříži demonstrovaly na různých místech světa tisíce lidí. Účastníci tak chtěli vyjádřit podporu dohodě, která by měla vést ke snížení emisí skleníkových plynů. Jednaní nejvyšších představitelů téměř všech zemí planety začnou ve francouzské metropoli už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochodu v Manile na podporu dohody o klimatu se zúčastnily tisíce lidí

Pochodu v Manile na podporu dohody o klimatu se zúčastnily tisíce lidí | Zdroj: Reuters

Do ulic filipínské Manily vyšly tři tisíce demonstrantů s transparenty volajícími po záchraně pro lidstvo i planetu. Protestující připisují klimatickým změnám silné cyklony a výkyvy počasí, kterým musejí doma na Filipínách často čelit.

Podobné pochody pořádali ekologičtí aktivisté také například v Austrálii, Japonsku nebo Německu.

Ve Frankfurtu nad Mohanem například protestující zastavili vlak, ve kterém jela na pařížskou konferenci spolková ministryně životního prostředí. Další demonstrace se ve světě očekávají i dnes.

Ve Francii ale platí po pařížských atentátech výjimečný stav a aktivisté tam tak do ulic vyjít nesmějí.

Brazílie se v Paříži nemůže chlubit kácením pralesů


Pátá největší země na světě, Brazílie, do Francie nejede s nejlepším vysvědčením. Nejnovější data ukazují, že v Amazonii se opět kácí víc než dřív – od loňského srpna do letošního července o 16 procent.

Nepomohl ani boj proti organizovanému zločinu, který takto zabírá půdu, ani lepší monitoring. Nová čísla, zveřejněná tento týden, zaskočila i ministerstvo životního prostředí.

Právě na kácení pralesů, které se dařilo v posledních letech Brazílii spíše omezovat, přitom závisí statistiky o vypouštění skleníkových plynů.

Země se navíc snaží přijet do Paříže s vlastními návrhy. Počítají s omezením emisí a bránění nelegálnímu kácení, podle brazilských vyjednavačů ale klimatická dohoda nesmí bránit v rozvoji chudších zemí.

V Paříži panují před zahájením klimatického summitu přísná bezpečnostní opatření

Číst článek

Amazonský prales u Manausu | Foto: Jan Kaliba

David Koubek, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme