Kalousek se stal novým předsedou TOP 09, v projevu varoval před oligarchizací

Miroslav Kalousek je novým lídrem TOP 09. V neděli dopoledne ho zvolili delegáti strany na celostátním sněmu. Ve funkci nahradil Karla Schwarzenberga, který TOP 09 vedl šest let od jejího založení. Kalousek dnes v kandidátském projevu řekl, že Česká republika čelí bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým předsedou TOP 09 se stal Miroslav Kalousek

Novým předsedou TOP 09 se stal Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Kalousek v tajné volbě získal hlasy 148 delegátů sněmu, celkem bylo vydáno 171 hlasovacích lístků. Kalousek byl jediným kandidátem na nového lídra strany. Odcházející Schwarzenberg Kalouska doporučil jako svého nástupce.

Statutárním zástupcem nového šéfa TOP 09 Kalouska bude Marek Ženíšek. Ve volbě prvního místopředsedy získal hlasy 71 procent delegátů. Kandidoval jediný.

Sněm TOP 09 zvolil také podle očekávání řadovými místopředsedy poslance Leoše Hegera, Markétu Adamovou, Helenu Langšádlovou a Jitku Chalánkovou, a to hned v prvním kole volby.

Kalousek dnes v kandidátském projevu řekl, že je třeba zabránit oligarchizaci společnosti a vládě 'jediného osvíceného generálního ředitele' obklopeného polistopadovými rozvědčíky, tedy vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

'Imperiální ambice Moskvy'

Zároveň také varoval před rostoucími imperiálními ambicemi Moskvy. Pomoci podle něj může aktivní přístup a směřování k silnějším zemím EU.

„Třetím rizikem je vlastní lhostejnost,“ vypočítal Kalousek hrozby, které podle něj bezprostředně ohrožují rozvoj demokracie v Česku. Stát podle něj v poslední době ztratil hodně z kreditu, který získal po roce 1989.

Kalousek je chameleon, TOP 09 by se před ním měla mít na pozoru, prohlásil Babiš

Číst článek

Svobodná společnost už podle něj je terčem útoku a společnost by to neměla přehlížet. Jako příklad uvedl práci médií vlastněných Babišem. Přirovnal to k situaci, kdy ignorováním poryvů větru člověk přehlídne blížící se bouři.

Vizí TOP 09 je přitom stát, který občany neřídí, ale chrání je a podporuje je, konstatoval Kalousek. Vyslovil se pro silnou a akceschopnou Evropu, ČR by se podle něj měla zařadit mezi silné členy a nespokojovat se s cestou těch pomalejších.

„Čím méně Evropské unie, tím více Moskvy, čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů a čím více Zemanů a Babišů, tím méně opravdové demokracie,“ uvedl.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme