Německý krimiseriál Místo činu vysílá televize už 45 let

Dnes uplyne 45 let od odvysílání první epizody kultovního německého krimiseriálu Místo činu. Jeho nevýraznější postavy, jako je komisař Horst Schimanski, dobře zná i české publikum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera

Kamera | Foto: Tomáš Adamec

Úvod kultovního seriálu Místo činu z produkce německé veřejnoprávní televize ARD se za 45 let své existence prakticky nezměnil. Stejný zůstal také koncept - totiž, že se v hlavních rolích střídá několik vyšetřovacích týmů. Vymyslel ho Gunther Witte.

„Nikde na světě tehdy neexistoval krimiseriál s devíti nebo bůhvíkolika různými komisaři. To přece bylo šílené. Měl jsem strach, jestli tuhle myšlenku lidé vůbec přijmou. Ale potíže se absolutně nekonaly,“ řekl Witte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kriminální seriál Místo činu, který je na německých obrazovkách už 45 let, připomněla redaktorka Tea Turková

K velké oblibě seriálu významně přispělo, že se jeho akční děj odehrává po celém Německu. Při stopáži, která se pohybuje kolem 90 minut, tvůrci dokáží do epizod zakomponovat lokální kolorit a řadu regionálních zvláštností, někdy včetně místního dialektu.

Kromě toho také vzniká prostor pro hlubší vykreslení postav hrdinů i zločinců, kteří pocházejí ze všech společenských vrstev. Autentičnost a věrohodnost pak dodává seriálu to, že se kriminalisté potýkají s reálnými problémy německé každodennosti.

„Když naši potomci budou chtít zjistit něco o Spolkové republice těchto desetiletí, tak jim stačí pustit si všechny díly Místa činu a budou přesně vědět, co se tady dělo,“ uvedl pro stanici ARD Gunther Witte.

V seriálu Místo činu se za 45 let jeho existence vystřídalo přes 80 týmů vyšetřovatelů. To umožnil unikátní systém výroby - celý cyklus totiž připravuje 9 regionálních studií německé ARD, ke kterým se během let přidala také rakouská ORF a švýcarská SRF.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme