Slalomářský kanál pro olympijské Rio je připraven. Už si ho vykoušeli i Češi

Olympijský kanál pro vodní slalom má za sebou první test. Do sportovního areálu Deodoro přijelo na mezinárodní závod na 130 sportovců z 27 zemí, včetně České republiky. A i samotný kanál je tak trochu český, protože vznikal z velké míry na ČVUT.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový olympijský kanál si vyzkoušel i zkušený italský kajakář Daniele Molmenti

Nový olympijský kanál si vyzkoušel i zkušený italský kajakář Daniele Molmenti | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Nemůžu říct, že bych se s podobnou tratí někdy setkal. Je to opravdu něco nového a člověk si musí dávat opravdu velký pozor na to, aby jel správnou lajnu. Krátká nepozornost může způsobit velkou chybu,“ řekl po pár dnech tréninku a prvním závodu úřadující mistr světa Jiří Prskavec.

Na jiných tratích se prý občas dá vydechnout. „Na rychlých úsecích voda teče tak rychle, že člověk ani nemusí pádlovat. To ale tady moc není. Musí se tu pádlovat odshora dolů, a dole to samozřejmě bolí,“ ví po několika jízdách český favorit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanál v Riu se stavěl podle českého návrhu, první zkušenosti závodníků získal zpravodaj ČRo David Koubek

I jeho parťák ze zlaté hlídky ze zářijového mistrovství světa Ondřej Tunka má kanál za náročný: „Je tam hrozně moc válců, které, když se pořádně nenaskočí, tak zastavují. Závodník tu bude muset být hodně fyzicky připravený, aby tu podal pořádný výkon.“

„Přesně takový kanál, tedy náročný od začátku bez odpočinku se mi líbí. Myslím, že by zde mohli mít výhodu veteráni, jako jsem já,“ prohlásil vítěz z olympijských her v Londýně Daniele Molmenti.

Možná i tahle slova dolehnou v Praze k šampionům v kanoistice a inženýrům, Jaroslavům Pollertovým, otci a synovi. Ti podle návrhu vytvořili model kanálu, testovali ho s týmem na ČVUT a podle jejich doporučení se potom v Riu stavělo.

„Když jsme tady trať stavěli, už jsme měli design téměř hotový, všechno perfektně klaplo, velmi nám pomohla všechna práce v Česku," řekl Sebastián Cuattrin, který má vodní slalom na starost za organizační výbor Rio 2016.

OBRAZEM: Kanoisté a kajakáři testují olympijský kanál v Riu. Trať je náročná, shodují se

Číst článek

„Na přípravu dobré trati jsme měli málo času. A udělali jsme dobře, že jsme spolupracovali s českým týmem inženýrů," říká viceprezident mezinárodní kanoistické federace Tony Estanguet.

„Tahle trať už může zůstat pro olympijský závod přesně tak, jak je nyní,“ dodává Estanguet, který byl sám v minulosti velmi úspěšný slalomář, což dokazuje i ziskem tří zlatých olympijských medailí mezi roky 2000-2012.

A český zkušený olympijský závodník Stanislav Ježek, který si nyní v Riu také zazávodil, vidí ještě jednu výhodu. Tou je skutečnost, že se podle něj nový olympijský kanál podobá těm, které jsou v Česku.

„Už i od zahraničních závodníků jsem slyšel, že si zamlouvají soustředění v Praze Troji. Také oni tu podobnost cítí, ale nemyslím si, že by to pro nás měla být nějaká velká výhoda,“ dodává Ježek.

Úřadující mistr světa v kajaku Jiří Prskavec | Foto: David Koubek

David Koubek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme