Před klimatickým summitem v Paříži policie po střetech s extremisty zatkla 200 lidí

Přes dvě stovky lidí zadržela francouzská policie na nepovolené demonstraci v Paříži. Protest tam svolala radikální organizace Anticop21 u příležitosti mezinárodního klimatického summitu, který začne zítra právě ve francouzské metropoli. Zúčastní se ho nejvyšší představitelé 140 zemí. Bezpečnostní opatření jsou přísná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střet levicových extremistů s policií před pařížským klimatickým summitem

Střet levicových extremistů s policií před pařížským klimatickým summitem | Zdroj: ČTK

Po tragických útocích z poloviny listopadu zůstává v celé Francii platný výjimečný stav a veškeré manifestace jsou zakázány. Přesto se do francouzské metropole sjeli aktivisté z různých částí Francie i ze zahraničí. Náměstí republiky symbolicky pokryli tisíci párů bot.

Několika desítkám levicových extrémistů v maskách to ale nestačilo a začaly boty, láhve a další předměty házet na policisty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jan Šmíd referoval o potyčce levicových extremistů s francouzskou policií před pařížským klimatickým summitem

Skandovali hesla jako „výjimečný stav rovná se policejní stát“ a „požadujeme právo demonstrovat“. Policie proti nim musela použít plyn. Zatkla víc než 200 lidí.

Potyčky se odehrály přímo na pietních místech pro oběti útoků. Prezident Francois Hollande to označil za skandální. Původci střetů podle něj nemají nic společného s ochranou životního prostředí. Od výtržníků se distancovaly i ekologické organizace.

Na celém světě vyšly do ulic stovky tisíc lidí. Požadovali, aby klimatický summit přinesl závaznou dohodu k ochraně klimatu.

V neděli se řada delegací summitu přišla poklonit památce obětí nedávných teroristických útoků před nedaleký koncertní sál Bataclan. V rámci zajištění bezpečnosti se zastavila doprava na okruhu kolem Paříže a na dálnici A1, která vede na letiště Charlese de Gaulla a do Bruselu.

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme