V Paříži za přísných bezpečnostních opatření začal klimatický summit

V Paříži dnes začala konference OSN o klimatických změnách. Světoví státníci budou za mimořádných bezpečnostních opatření jednat o závazných krocích ke snížení emisí skleníkových plynů. Dohromady bude na konferenci, která potrvá dva týdny, zastoupeno 195 zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští vojáci hlídají po útocích v Paříži muzeum Louvre

Francouzští vojáci hlídají po útocích v Paříži muzeum Louvre | Zdroj: Reuters

Na zahájení promluví hlavy států a vlád zúčastněných zemí včetně amerického prezidenta Baracka Obamy nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Za Českou republiku vystoupí vpodvečer premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Klimatický summit doprovází po nedávných teroristických útocích v Paříži přísná bezpečnostní opatření. Francouzské úřady povolaly na zajištění bezpečnosti konference téměř 11 tisíc příslušníků pořádkových sil.

Obama a Hollande uctili před klubem Bataclan oběti pařížských útoků

Číst článek

Klid v hlavním městě ale v předvečer summitu narušila nepovolená demonstrace. Aktivisté z organizace Anticop 21 nerespektovali zákaz shromažďování a na náměstí Republiky se střetli s policií.

Mnozí měli zahalené tváře a skandovali hesla jako „výjimečný stav rovná se policejní stát“ a „požadujeme právo demonstrovat“. Na bezpečnostní síly házeli láhve i boty, kterými pokryli náměstí. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a přes 200 lidí zadržela.

Počínání aktivistů, u kterých se našly i bowlingové koule, odsoudil francouzský prezident François Hollande. Označil ho za politováníhodné.

Stop růstu globální teploty

Cílem klimatické konference má být dohoda, která zajistí, že globální teplota nevzroste o víc než 2 stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí. Právě rozdíl 2 stupně v teplotě oproti konci 19. století je všeobecně považovaný za jakýsi bod zlomu, po kterém bude mít globální oteplování katastrofální následky.

Jednotlivé země přicházejí na konferenci s vlastním závazkem, jak v příštích desítkách let sníží objem vypouštěných skleníkových plynů, a to hlavně investicí do obnovitelných zdrojů energie a opouštěním fosilních paliv.

V dlouhodobém hledisku je cílem konference změnit celý způsob, jak se na světě věci vyrábějí a konzumují.

Stále však existuje mnoho rozporů. Návrh výsledného textu má 50 stran a je stále plný závorek. Například Spojené státy nesouhlasí s tím, aby výsledkem konference byla závazná mezinárodní smlouva, prosazují dobrovolné závazky jednotlivých států.

EU a změny klimatu | Foto: ČTK

Jan Šmíd, Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme