Jiří Ovčáček: Mojí úlohou není jen tlumočit a „papouškovat“, ale také bránit stanoviska prezidenta

Osoba Jiřího Ovčáčka je veřejnosti dobře známá a jeho výroky vedou k otázce, zda tento prezidentův mluvčí tlumočí názory Miloše Zemana, nebo zda se spíš aktivně nezapojuje do politického soupeření.

„Na veřejná vystoupení se zásadně připravuji s panem prezidentem,“ odmítá jakékoliv spekulace na toto téma Jiří Ovčáček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Stejně tak vyjádření na sociální síti Twitter podle jeho slov vycházejí z názorů prezidenta Miloše Zemana. I třeba ten, v němž označil premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD za hlas médií.

Sám sebe považuje Jiří Ovčáček za někoho, kdo nejen artikuluje a tlumočí prezidentovy názory, ale také je obhajuje, jak ostatně zdůrazňuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

„Mám volnost,“ tvrdí Jiří Ovčáček o své práci a připomíná, že vychází ze zadání prezidenta republiky. Právě prezident prý určuje, kdy se Jiří Ovčáček může vyjádřit a kdy nikoliv. „Moje názorové souznění s panem prezidentem je takřka 100%,“ tvrdí.

Čtěte také

Jiří Ovčáček navíc odmítá kritiku Ladislava Špačka, odborníka na etiketu a bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla, s tím, že pozice Miloše Zemana je odlišná už jen proto, že jde o prvního přímo zvoleného prezidenta České republiky. „Narážím na to, že situace mého předchůdce byla jiná než moje,“ upozorňuje a dodává: „Mojí úlohou není jen tlumočit a jako nějaký tiskový mluvčí v tvrdém pojetí ‚papouškovat', ale také bránit stanoviska prezidenta.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio