Nebezpečné látky se podle ČIŽP mohly do Labe dostat při odstraňování nátěru z mostu

Jednou z příčin výskytu polychlorovaných bifenylů v Labi mohou být nedostatečná opatření při opravě železničního mostu v Ústí nad Labem. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) obsahovala tyto látky stará barva na mostě. Inspekce teď situaci řeší s firmou, která starý nátěr z mostu odstraňovala. Zároveň však prověřuje i další možné zdroje znečištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střekovské nábřeží

Střekovské nábřeží | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Most letos nechala opravit Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Přítomnost polychlorovaných bifenylů v Labi odhalili odborníci v létě.

Podle ČIŽP byly polychlorované bifenyly ve zhruba půl století starém nátěru a firma, která ho odstraňovala, měla podle toho pracovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné příčiny výskytu toxických látek v Labi se zajímal redaktor Jan Bachorík

„Se subjektem, který prováděl odstraňování nátěru, v současné době vedeme správní řízení o uložení pokuty za nedovolené nakládání s látkami škodlivými vodám,“ uvedl ředitel ústecké pobočky České inspekce životního prostředí Jaroslav Vacek.

SŽDC nyní nechtěla situaci komentovat. Oficiálně prý zatím žádnou zprávu nedostala. Pokud ji dostane, chce si prý nejdříve nechat vytvořit vlastní posudek.

Starý nátěr jako možný zdroj znečištění řeky připustil i ředitel ústeckého Zdravotního ústavu Pavel Bernáth. „Určitě část té barvy, která je lehčí, byla odnesena větrem nebo napadala do řeky a mohla způsobit kontaminaci,“ poznamenal.

Způsobů, jak se látky do řeky dostaly, však může být víc. „Jedna z variant je, že polychlorované bifenyly se v Labi vyskytovaly už dříve,“ uvedl Jaroslav Vacek z ČIŽP.

Inspekce prověřuje, zda nemohla být zdrojem znečištění stará ekologická zátěž, která se odkryla při prohrábce koryta v dolním toku řeky.

Polychlorované bifenyly se používaly v minulém století jako přísady barev a laků nebo jako náplně do transformátorů. Po zjištění nebezpečného vlivu těchto látek na zdraví bylo jejich používání zakázáno.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme