Bílek končí v čele GIBS. Kandidáta na nového ředitele má Sobotka oznámit v pátek

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek dnes končí. Útvar, který vyšetřuje trestné činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby, vedl od jeho vzniku v roce 2012. O propuštění ze služebního poměru Bílek požádal po vypuknutí korupční kauzy Vidkun. Kdo by ho mohl ve funkci nahradit, má premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD oznámit v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Praze - Břevnově

Sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Praze - Břevnově | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Sefjo

Server iDnes spekuloval, že by se novým ředitelem inspekce mohl stát Petr Dohnal, bývalý šéf vězeňské služby, který to ale nechtěl komentovat. Zaznívá také jméno Bílkova náměstka Michala Murína.

Návrh má nejprve projednat sněmovní bezpečnostní výbor, který schůzi svolal na pátek. Kolem termínu se ale poslanci ve sněmovně hádali.

Podle členky výboru Jany Černochové z ODS se mělo původně jednat už ve středu a náhlá změna se jí zdá podezřelá.

Policejní akce nazvaná Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Detektivové během akce obvinili hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila z ČSSD, náměstka policejního ředitele Karla Kadlece, šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje a vlivného podnikatele Ivana Kyselého. Stíhání odstartovalo personální změny ve vedení policie hned v několika krajích.

„Já vlastně doteď ani nevím, jaký okruh kandidátů nám chce pan premiér Sobotka s panem Váňou představit. A nevědí to ani ostatní kolegové. A to jsou věci, které v nás vyvolávají nějaké otazníky,“ prohlásila.

Podle předsedy výboru Romana Váni z ČSSD ale bylo zasedání svoláno řádně. Premiér Sobotka podle něj zřejmě představí jediného kandidáta. Návrh by měla vláda projednat hned následující pondělí.

Generální inspekci bezpečnostních sborů v poslední době kritizovala řada politiků. Například senátor za Stranu zelených Václav Láska si myslí, že Ivan Bílek měl odejít už po kauze kolem obvinění někdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho.

„Od nového ředitele očekávám především to, že zvýší důvěryhodnost GIBSu. Momentálně je to orgán, který nemá důvěru ani u civilistů, ani u policistů a je vnímán silně negativně,“ říká.

Ivan Bílek na dotazy ohledně svého odchodu nereagoval. Podle Lidových novin funkci opouští s měsíční rentou téměř 70 tisíc korun.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme