Megafon, který překládá v reálném čase i brýle pro rozšířenou realitu

30. listopad 2015

V Číně vynalezli stroje šplhající po mostech, které samy zároveň průběžně stavějí. Firma Asus začne vyrábět brýle pro rozšířenou realitu. Termální kamery objevily zvláštní místa na povrchu Cheopsovy pyramidy v Gíze. A japonská firma Panasonic vyvinula megafon, který překládá mluvený projev v reálném čase. Krátké novinky ze světa vědy a techniky Magazínu Leonardo.

Obří čínské stroje, které šplhají po mostech, které samy zároveň průběžně stavějí

Před nedávnem obletělo internet video se skoro sto metrů dlouhým strojem, který šplhá po mostních pilířích nehotového mostu a klade mezi ně celé segmenty mostního pole najednou. Jakmile je jedno betonové pole bezpečně uloženo, stroj se posune o jedno pole dál a celou proceduru zopakuje. Tento neobvyklý stroj se jmenuje Segmental Bridge Launching Machine a pracuje zejména na stavbách dlouhých železničních mostů v Číně. Je zřejmé, že tento stroj svým způsobem nahrazuje těžké jeřáby a jeho nasazení je výhodné zejména u dlouhých mostů, které jsou stavěny v obtížném terénu, kde by se jakýkoliv jeřáb mohl pohybovat jen velmi pomalu popř. vůbec.

Při ukládání a fixování betonových segmentů samozřejmě musejí stále asistovat stavební dělníci, stroj však kompletně zvládne veškerou těžkou práci. Podobné stroje jsou dnes v Číně běžné, celkem jich zde bylo vyrobeno více než 100. Původně bylo nutno pro každý most sestrojit speciální a jemu odpovídající stroj na míru. Nyní je však jejich konstrukce již více unifikovaná, takže lze často jeden stroj použít ke stavbě více mostů. Průměrně může takový stroj položit během své životnosti zhruba 700 mostních polí, některé jich však položí 1000 i více. Jejich nosnost se většinou pohybuje mezi 800 až 950 tunami.

Zdroje: Discovery, Bridge Design & Engineering, Youtube, Beijing Wowjoint Machinery Company

Brýle pro rozšířenou realitu od firmy Asus

Rozšířená realita je multimediální systém, díky němuž vidíme virtuální trojrozměrné objekty tak, jako kdyby byly vnořené do skutečné reality kolem nás, třeba v rámci obývacího pokoje. Trh s brýlemi či náhlavními displeji pro rozšířenou realitu se stále zaplňuje novými konkurenčními výrobky od různých firem. Kromě luxusního systému HoloLens od firmy Microsoft, jehož brýle stojí dnes kolem 3000 dolarů, se od příštího roku začnou prodávat také cenově dostupnější brýle stejného typu od firmy Asus. Nejdříve si je budou moci koupit vývojáři softwaru a o něco později i běžní zákazníci. Jejich přesná cena však zatím ještě nebyla veřejně oznámena.

Samotná vývojářská souprava s brýlemi HoloLens bude uvedena na trh také někdy během prvního kvartálu roku 2016. Podle řady odborníků budou systémy rozšířené reality pro náš život celkově důležitější než zařízení pro kompletně virtuální realitu, které uživatele zcela pohltí a neumožní mu proto vykonávat více činností najednou.

Zdroje: Futurism, The Verge, Popular Science, CNet

Termální kamery objevily zvláštní místa na povrchu Cheopsovy pyramidy v Gíze

Výzkumníci, zkoumající velké egyptské pyramidy v Gize, objevili pomocí termálních kamer tepelné anomálie na některých místech povrchu blízko základny Cheopsovy (Chufevovy) pyramidy. Tato místa vykazovala odlišné teploty a tedy i odlišný tepelný režim než jejich okolí. To by mohlo příp. znamenat, že pyramidy obsahují zatím neznámé vnitřní duté struktury nebo jsou některá jejich místa vyplněna materiálem odlišných tepelných vlastností.

Odborníci sledovali rozložení tepelného vyzařování na povrchu pyramid po celé dny, nepřetržitě 24 hodin denně. Takže mj. zaznamenali, že v noci jsou tři kameny v blízkosti základny Cheopsovy pyramidy výrazně teplejší než místa okolní. Nalezli také další “horká místa” uprostřed pyramidy. Zatím není jasné, co se za touto anomálií skrývá, ale už padly hypotézy o neznámých průchodech, dutinách či komorách uvnitř pyramidy. Vědci se také brzy chystají prosvítit prostor pyramidy pomocí mionů (druh elementárních částic).

Zdroje: EWAO, The Guardian TV (MP4 video), Popular Science, IFL Science, Tech Insider

Megafon, který překládá mluvený projev

Japonská firma Panasonic vyvinula speciální vícejazyčný megafon, který umí během několika okamžiků přeložit japonské věty do tří cizích jazyků - angličtiny, čínštiny a korejštiny. Firma svůj nový přístroj nazvala japonsky “Megahonyaku”, což je slovní složenina, obsahující slova “megafon” a “překlad”. Jeho konstruktéři předpokládají, že megafon najde využití např. na mezinárodních japonských letištích, kde je třeba informovat pasažéry o stejných věcech v několika jazycích najednou. Podobně bude užitečný v případě přírodních katastrof. V nejbližší době bude tento megafon zkoušen v ostrém provozu na tokijském mezinárodním letišti Narita.

Zdroje: Futurism, Youtube, Gizmodo, RocketNews24

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.