Platy řidičů autobusů v regionech projednají odboráři s vedením asociace krajů

Odboráři a vedení asociace krajů dnes budou jednat o platech řidičů autobusů v regionální dopravě. Ti jsou od minulého týdne ve stávkové pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus DPMP

Autobus DPMP | Foto: Dopravní podnik Města Pardubic

Předseda svazu dopravy Luboš Pomajbík už dřív řekl, že řidiči protestují proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám.

„Řidič autobusu stráví na pracovišti i víc než 300 hodin měsíčně při 72 až 82 korunách hrubého na hodinu, což jak jistě uznáte, je cena práce, která je pro nás naprosto nepřijatelná.“

Podle něj se problém netýká jen řidičů autobusů, ale i řidičů nákladní dopravy. Mzdová situace je podle Pomajbíka neudržitelná, proto odbory chtějí, aby podmínky platového ohodnocení řidičů byly zaneseny už do výběrových řízení na dopravce.

Prvotní vlnu protestů řidičů zahájila v říjnu takzvaná Jablonecká výzva. Ta poukazovala na nízké platy řidičů na linkách objednaných Libereckým krajem. Řidiči při ní poprvé vyslovili požadavky na zanesení minimální výše mzdy do kritérií veřejných zakázek vypisovaných pro výběr dopravce.

Reflexní vesty na podporu této iniciativy už oblékly tisíce šoférů po celé republice.

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme