Britští lobbisté to u Camerona zabalili. V Londýně zabodoval Tonda Blaník

Obávaný český lobbista Tonda Blaník, fiktivní postava oblíbeného internetového seriálu, rozšířil své pole působnosti. Celá Kancelář Blaník nadchla londýnské publikum a Radiožurnál byl u toho.

Jen si to představte! Britský premiér David Cameron má problém s vyjednáním nových podmínek britského členství v Evropské unii. Jeho běžní lobbisté ve snaze pohnout s evropskými partnery a předsedou Evropské rady neuspěli, a tak ministerskému předsedovi zbyla poslední možnost – povolat z Prahy Tondu Blaníka.

Z těchto informací je pravdivá jen ta poslední. Hlavní hrdina politické satiry a celý tým seriálu Kancelář Blaník přijeli do Londýna a zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek si tuhle situaci zavánějící malérem nemohl nechat ujít.

Tohle si v Česku představit nedokážu, přiznává Marek Daniel

„Dokážu si představit, že v Británii se dívá na seriál Office svářeč i babička z vesnice a baví je to. U nás si to představit nedovedu a myslím, že je třeba si diváka vychovat. Britské seriály jsou dokonalé, umělecky hodnotné věci,“ říká herec Marek Daniel alias obávaný český lobbista Tonda Blaník, který je znalcem britských kultovních satirických seriálů.

Londýn je vůbec první misí Kanceláře Blaník. „Je to pro nás nejen satisfakce, ale i zábava a velké potěšení,“ popisuje Marek Daniel.

Čtěte také

V nabitém sále kina v londýnské Regent Street se kromě bonusového londýnského příběhu, promítalo deset vybraných dílů Kanceláře Blaník. Drtivou většinu publika tvořili Češi a Slováci, ale v překladu se neztratili ani přítomní Britové.

Čtěte také

Británie doslova žije satirou

„Politika, intriky s ní spojené i možná korupce, to je něco univerzálního, co se neomezuje pouze na určitou zemi nebo zřízení. Tahle témata oslovují lidi napříč jazyky a hranicemi,“ domnívá se Samuel, kterého na Kancelář Blaník „vytáhla“ jeho slovenská přítelkyně.

Marek Daniel, Marek Najbrt a Jiří Hošek na jednom pódiu

„Británie doslova žije politickou satirou,“ míní ředitelka pořádajícího Českého centra Tereza Porybná, která šest členů početného týmu Kanceláře Blaník ubytovala u sebe doma. „Britská společnost je kritičtější. A i když Kancelář Blaník neprezentuje Česko pozitivně, pro nás je dobře, že může existovat. Proto ji tu máme,“ dodává.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio