Vánoční dárky se mění. Letos pod stromečky míří třeba tuny chia semínek

Většinu domácností letos čeká bohatý Ježíšek. Naznačují to alespoň různé průzkumy a také statistická data. Za přípravu Vánoc letos Češi průměrně utratí přibližně o tři stovky více než loni. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Cetelem to bude v průměru sedm tisíc a 700 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárek (ilustrační foto)

Vánoční dárek (ilustrační foto)

Lidé na Vánoce utrácí hlavně za oblečení a kosmetiku. Až 70 procent nákladů míří na dárky dětem. Ty nejvíce touží po hračkách, mobilech a tabletech. Mezi dárky patří tradičně také knihy nebo parfémy.

Každý pátý Čech plánuje nakupovat vybavení do domácnosti nebo kutilské potřeby. Mezi oblíbené předměty k obdarování bude patřit také spodní prádlo, šperky a hodinky, to potvrzuje průzkum STEM/MARK.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina domácností v Česku utratí za letošní Vánoce víc než loni. Vyplývá to z průzkumů. Utrácí se hlavně za kosmetiku a oblečení

Jeden z velkých nových trendů, který se na Vánoce promítne, jsou například exotická semínka. To přiblížil Tomáš Holý ze Slevomatu.

„Jedním z trendů celého roku, který před Vánoci vrcholí, je zdravé stravování. Dříve to bylo hubnutí, teď si lidé dávají pozor na to, co jí. Velký zájem je obecně o biopotraviny a superpotraviny. Sem řadíme plodiny typu chia semínka, quinoa, amarant či proječmen, vůbec všechno spojené s detoxikační kúrou,” uvedl Holý.

Zájem je i o wellnes pobyty, masáže a podobné zážitkové služby. Takovými dary si plní přání především ženy.

Na druhé straně muži mají podle Slevomatu zájem o cokoli s motivem komiksů. Není to jen oblečení, ale kupodivu také doplňky do bytu a kuchyně.

Muži mají také zájem o adrenalinové zážitky, jako je letecký simulátor nebo let balónem. Také jsou hodně populární prodeje permanentek do fitness center.

Z hraček se prodávají nejvíce stavebnice, hračky na dálkové ovládání, ale i dřevěné hračky. Podle STEM/MARK se chystá pětina lidí na Vánoce darovat peníze. Nejvíce lidí to má v plánu na Moravě, nejméně v Praze.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme