Novináři zvolili nejlepší desítku Sportovce roku, nechybí v ní Jágr, Hejnová či Kvitová

Začínají se rozesílat pozvánky na slavnostní vyhlášení ankety Sportovec roku 2015. Klub sportovních novinářů vybral finálovou desítku nejlepších českých sportovců. Je mezi nimi i šest mistrů světa. V 1. kole ankety hlasovalo celkem 189 členů Klubu sportovních novinářů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Jaromír Jágr

Hokejista Jaromír Jágr | Foto: Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

Ve finálové desítce nechybí atletka Zuzana Hejnová, hokejista Jaromír Jágr, tenistky Petra Kvitová s Lucií Šafářovou nebo biatlonisté Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová.

Vodní sporty zastupují veslař Ondřej Synek a slalomář Jiří Prskavec, cyklistiku Zdeněk Štybar a s rychlobruslením i Martina Sáblíková.

Jméno Jaromíra Jágra figuruje mezi deseti nejlepšími už po osmnácté. Poprvé byl slavný hokejista nominován ještě ve společné anketě československých sportovců v roce 1992. Kajakář Prskavec tou dobou ještě nebyl na světě, ostatní finalisté byli ve školním, či dokonce předškolním věku.

Umístění z loňské desítky obhájili Kvitová, Moravec, Sáblíková, Soukalová a Synek. Jágr s Hejnovou se vracejí po roční pauze, Štybar chyběl od roku 2011 a Šafářová s Prskavcem jsou nováčky. Loňské pozice ztratili tenista Berdych, judista Krpálek, cyklista König, snowboardistka Samková a atletka Špotáková.

Hlasy například nestačily stříbrnému lyžaři z mistrovství světa Lukáš Bauerovi, který skončil jedenáctý, nebo mistryni světa ve vodním slalomu Kateřině Kudějové.

Do užšího výběru tří nejlepších kolektivů se dostali stejně jako v loňském roce fotbalisté za postup na mistrovství Evropy, tenistky za vítězství ve Fed Cupu a smíšená biatlonová štafeta za titul na mistrovství světa.

Na čtvrtém místě skončily šampionky basketbalové Evropské ligy ze ZVVZ USK Praha, od účasti na galavečeru je dělilo pouhých 15 bodů.

Pořadí v top ten určí druhé kolo hlasování sportovních novinářů. Vyhlášení krále českého sportu se chystá na 21. prosince na slavnostním galavečeru v pražském hotelu Hilton.

VÝSLEDKY 1. KOLA – JEDNOTLIVCI 10 nominovaných jednotlivců pro 2. kolo (bez bodových zisků, v abecedním pořadí)

HEJNOVÁ ZUZANA, atletika
JÁGR JAROMÍR, hokej
KVITOVÁ PETRA, tenis
MORAVEC ONDŘEJ, biatlon
PRSKAVEC JIŘÍ, vodní slalom
SÁBLÍKOVÁ MARTINA, rychlobruslení
SOUKALOVÁ GABRIELA, biatlon
SYNEK ONDŘEJ, veslování
ŠAFÁŘOVÁ LUCIE, tenis
ŠTYBAR ZDENĚK, cyklistika

VÝSLEDKY 1. KOLA – KOLEKTIVY 3 nominované kolektivy pro 2. kolo (bez bodových zisků, v abecedním pořadí)

BIATLON – smíšená štafeta ČR
(Vítková Veronika, Soukalová Gabriela, Moravec Ondřej, Šlesingr Michal)
FOTBALOVÝ TÝM ČR – muži
TENISOVÝ TÝM ČR – ženy
(Kvitová Petra, Šafářová Lucie, Plíšková Karolína, Strýcová Barbora, Hradecká Lucie, Allertová Denisa, Smitková Tereza a kapitán Pála Petr)

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme