Policistům v Libereckém kraji pomáhají v jejich práci kamery v autech a další moderní technika

1. prosinec 2015

Kamery, počítače, navigace a moderní radiostanice mají teď nově v autech policisté v Libereckém kraji. Moderní technika jim umožní rychleji vyjíždět na místo zásahu a detailně dokumentovat přestupky i trestné činy.

„Přihlásím se na sebe, zadám heslo… Dám odeslat, trvá to pár sekund…“ předvádí policista obvodního oddělení v Liberci v autě takzvanou lustraci v počítačové databázi. Hledá informace o řidiči. Zajímá ho, jestli nemá zákaz řízení nebo jestli není vůz, ve kterém jede, kradené.

Přímá elektronická komunikace je rychlá. „Dřív to fungovalo tak, že jsem kolegovi zavolal, než to zvedl, to nějakou chvíli trvalo, pak to musel na svém počítači vyhledat, to taky trvalo, a já musel čekat na jeho zpětnou vazbu…“ doplňuje policista.

Nové vybavení by mělo zlepšit činnost hlídek. GPS systém navigace přesně ukáže, kde hlídky jsou a která je k zásahu nejblíž.

„Nemusí docházet k hlasové komunikaci mezi hlídkou a operačním střediskem, ale prostřednictvím údajů, které jdou pomocí datových vět, jsou zobrazovány ve vozidle a také na operačním středisku, takže nedochází k časovým prodlevám…“ vysvětluje krajský policejní náměstek pro ekonomiku Vladimír Libnar.

Kamery ve vozidlech má už 32 policejních aut v kraji

„Když se spustí tento systém, tak se automaticky spustí videozáznam a všechno se to natáčí. Poté, co se něco stane, dá se ten záznam vytěžit, nebo i ukázat přes display na místě třeba to, že řidič jel na červenou,“ říká policejní technik Jan Kovář. Záznamy lze využít i při řešení stížností na postup policie při zásahu.

Nová policejní technika elektronicky komunikuje i s hasiči- informace z tísňové linky 112, kterou hasiči provozují, mají podle Vladimíra Libnara policisté okamžitě.

„Údaje o těch událostech mohou sdílet všechny složky integrovaného záchranného systému. V případě, že jedna složka obdrží informaci, sdílí jí a nedochází k žádným časovým prodlevám.“

K elektronickému systému policistů a hasičů se má brzy připojit i liberecká záchranka.

Spustit audio