Jmelí – nezbytný symbol Vánoc, poloparazit i droga

1. prosinec 2015

Zahradník František Hlubocký nám v Radioporadně vysvětlil, jak to se jmelím vlastně je. A jako vánoční výzdobu doporučil také stálezelenou cesmínu. Jejími větvičkami si už naši předkové zdobili domácnost. Ale začněme známějším jmelím.

Keltové považovali jmelí za vyslance bohů, protože roste v korunách stromů. Zlatým srpem prý jmelí odřezávali a v době Slunovratu ho věšeli do místnosti a seděli pod ním. Dokonce bychom se pod ním měli políbit, abychom byli po celý rok šťastní a spokojení.

Řadu pohanských legend doplňuje i jedna křesťanská: Jmelí bylo podle ní původně stromem, z jehož větví vyřezal Josef kolébku Ježíškovi. Za 33 let strom porazili Římané a na kříži z něj Ježíše ukřižovali. Strom se natolik styděl za svůj úděl, že se rozpadl na malé keříky a dnes přináší jen dobro každému, kdo pod nimi projde.

Jmelí je poloparazit

Aby mohlo jmelí růst, potřebuje hostitele. Pták sezobne bílou kuličku, ve které je semínko. To pak v podobě trusu spadne na mladou větvičku stromu. Semínka se dostanou do vodivých pletiv pod kůru stromu, kde pak jmelí saje výživu.
Ale zároveň má zelené listy, takže umí fotosyntézu a tím pádem si dokáže vyrobit potřebné látky včetně cukrů samo.


Vypěstujte si vlastní jmelí!
Podle zahradníka Františka Hlubockého jsou i lidé, kteří si jmelí pěstují na své zahradě schválně. Semínka jmelí implantují do kůry mladých větví ovocných stromů a každoročně sklízejí bohatou úrodu.

Jmelí bílé v přírodě rozšiřuje hlavně drozd brávník a brkoslav severní trusem. Pěnice černohlavá například vylupuje z bobulí semínka o větve a polyká jen slupku s trochou dužiny. Tímto způsobem velmi hustě vysévá jmelí na větve poblíž matečné rostliny. Z jehličnanů většinou jmelí parazituje na borovicích a jedlích, z listnatých stromů hlavně na lípách, topolech, akátech, javorech, jabloních a hlohu.

Jmelí jako bylina

Jmelí obsahuje například tyramin, cholin, acetylcholin, různé pryskyřičné alkoholy a látky proteinového charakteru, histamin a další látky. Je to bylina, která reguluje krevní tlak a rozšiřuje krevní vlásečnice. Čaj se pije při onemocněních krevního oběhu, při revmatických nebo menstruačních potížích. Užívat bychom ho měli ale vždy jen po poradě s lékařem, protože jmelí je jedovaté. K léčbě je nejvhodnější jmelí jabloňové, z hlohu, dubové a borovicové. Pozor na jmelí topolové – to je velmi toxické. Jde o drogu vysoce účinnou a předávkování může způsobit přesně opačný účinek na lidský organizmus.

Jmelí parazituje na starých topolech

Cesmína

Cesmína připomíná svou zelení věčnost života. Listy cesmíny jsou velice dekorativní, lesklé a sytě zelené. Její plody v podobě červených kuliček jsou symbolem zdraví a lásky. Cesmína se už kdysi dávno dávala nad dveře, protože zaháněla zlé duchy. Ve východním Německu věší dodnes cesmínu nad krmítko pro ptáky. Když přiletí červenka a sezobne červené kuličky, znamená to štěstí pro celou rodinu.

Jedle a borovice

Při výzdobě domácnosti nezapomeňte na zelené větve jedle a borovice. Neměly by chybět ve váze. Stále zelené jehličí symbolizuje věčný život, protože nikdy neopadává. Smrk podle Františka Hlubockého není úplně tradičním stromem. Původním jehličnanem je totiž právě jedle, kterou smrk v důsledku masového vysazování postupně vytlačil. Ale v současné době se někteří lesníci k výsadbě jedlí zase vracejí.

autor: jsl
Spustit audio