Černý trojúhelník varuje v newyorských restauracích před příliš slaným jídlem

Část restaurací v americkém New Yorku začala v menu používat novou, speciální značku. Slánka v černém trojúhelníčku informuje zákazníky, že jídlo obsahuje hodně soli. Starosta města Bill de Blasio si od opatření slibuje, že si lidé začnou vybírat zdravější a méně slané pokrmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sůl nad zlato

Sůl nad zlato | Foto: stock exchange

Nové nařízení značit jídla s vysokým obsahem soli je podle ředitele newyorského centra pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění Howarda Weintrauba dobrým tahem.

„Je to velmi dobrý nápad. Neměli bychom to brát jako úplné vítězství, ale je to důležitý krok na cestě k tomu, aby se lidé zajímali o to, co mohou pro sebe a pro své zdraví udělat, a nenechávali to jen na lékařích. Nikdo přece nechce dostat mozkovou mrtvici nebo infarkt,“ řekl Weintraub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Newyorské restaurace přidaly do menu novou značku. Informuje zákazníky o nadbytku soli. Téma pro redaktorku Teu Parkanovou

Jídla s vysokým obsahem soli musí označovat hlavně řetězce rychlého občerstvení. Nařízení se týká také všech restaurací, které mají ve Spojených státech aspoň 15 poboček.

Obsah soli musí hlídat také prodejci občerstvení v kinech a sportovních stadionech.

V jednom z řetězců, který připravuje čerstvé sendviče, může zákazník překročit doporučenou denní dávku soli snědením jediného jídla. Při použití varovných značek v menu si ale lidé mohou jednoduše vybrat jídlo s nižším obsahem sodíku.

Dva gramy denně

Doporučená denní dávka sodíku je pro zdravého člověka přibližně dva gramy. Takové množství obsahuje zhruba malá lžička soli.

Newyorské restaurace přidaly do menu novou značku. Informuje zákazníky o nadbytku soli | Foto: New York City Department of Health and Mental Hygiene

Malé dávky soli, respektive sodíku, jsou také v různých dalších potravinách, například v zelenině nebo v mléku. Krajíc chleba například obsahuje téměř gram soli.

Doporučenou denní dávku tak lidé překročí velmi snadno, aniž by si to uvědomili. Průměrný Čech sní denně asi 15 gramů soli.

Při nadměrné spotřebě hrozí lidem zdravotní potíže. V první řadě je to vysoký krevní tlak, který může v důsledku vést k mnoha dalším zdravotním problémům. Přemíra sodíku v těle pak významně zvyšuje riziko mrtvice a srdečních příhod.

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme