Do Ruska nesmí v odvetě za sestřelené letadlo turecké ovoce, zelenina, květiny ani sůl

Ruská vláda oznámila, které zboží se z Turecka nebude smět od 1. ledna dovážet. Jde o sankce za sestřelení ruského bitevníku Su-24 tureckým letectvem na syrsko-turecké hranici. Ankara tvrdí, že ruský letoun narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

citron

citron | Foto: Fotobanka Freeimages

Do Ruska se z Turecka nebudou smět dovážet ovoce, zelenina, drůbeží maso, sůl nebo květiny.

Zákaz nejvíce postihne dodavatele citrusových plodů a rajčat. Těch se z Turecka do Ruska za prvních deset měsíců letošního roku dovezlo 550 tisíc tun za 450 milionů dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruských odvetných opatřeních vůči Turecku mluvil moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Zákaz se však nevztahuje na zboží, které si jednotlivci vezou pro osobní potřebu v povoleném množství.

Ruské ministerstvo ekonomického rozvoje má do 10. prosince vypracovat seznam tureckých společností, které budou mít omezený nebo úplně zakázaný přístup na ruský trh.

Ruská vláda také pozastavila činnost rusko-turecké obchodní komise a ministr sportu Vitalij Mutko se vydal hledat náhradu za turecká zimní střediska, ve kterých trénovali ruští sportovci.

Od 1. ledna Rusko také pozastaví bezvízový styk s Tureckem. Ode dneška mají ruské charterové společnosti zakázáno létat do Turecka. Rusové tak nemohou ani do Turecka, ani do Egypta, dvou svých nejoblíbenějších přímořských destinací.

Podle některých odborníků sankce proti Turecku nejvíce postihnou ruské spotřebitele, podobně jako ruská odvetná opatření za západní sankce. Zákaz dovozu západních potravin totiž vedl k zúžení sortimentu a zdražování.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme