GIBS po odchodu Bílka dočasně vede jeho náměstek Michal Murín

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) po Ivanu Bílkovi ode dneška dočasně vede jeho náměstek Michal Murín. Bílek rezignoval kvůli korupční kauze, v níž figurují i vysoce postavení policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Praze - Břevnově

Sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Praze - Břevnově | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Sefjo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má představit kandidáta na nového ředitele GIBS v pátek. Návrh by měla vláda projednat následující pondělí.

Hned první den ve funkci měl pověřený šéf inspekce ve svém úřadu poslaneckou kontrolu. Podle předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS Václava Klučky (ČSSD) se ale kontrola netýkala výměny vedení inspekce.

„Tato kontrola byla naplánovaná hluboko předtím, než vůbec šly nějaké diskuse kolem nového ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. V podstatě jsme kontrolovali ve vyhrazeném režimu šest spisů, z toho tři z odposlechů a tři ze sledování osob. Usnesením jsme konstatovali, že v těchto případech nedošlo k shledání žádných zjevných závad,“ uvedl poslanec Klučka.

Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje trestné činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby. Ivan Bílek útvar vedl od jeho vzniku v roce 2012. O propuštění ze služebního poměru požádal po vypuknutí korupční kauzy Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Detektivové v říjnu obvinili hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila z ČSSD, náměstka policejního ředitele Karla Kadlece, šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje a vlivného podnikatele Ivana Kyselého.

Stíhání odstartovalo personální změny ve vedení policie hned v několika krajích.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme