Britská Dolní sněmovna bude hlasovat o zapojení země do útoků v Sýrii

Do leteckých úderů na pozice Islámského státu v Sýrii by se mohla brzy zapojit i Velká Británie. Dnes večer o tom bude rozhodovat Dolní sněmovna, o hlasování se však mluví víceméně jako o formalitě. Vládu nejspíš podpoří i několik desítek opozičních labouristů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron

David Cameron | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, State Chancellery from Rīga, Latvija

Zatím smějí stroje Královského letectva útočit jen v Iráku. Ministerský předseda David Cameron však argumentuje, že hlavní základny islamistického hnutí jsou v Sýrii.

Podle něj bezpečnostní hrozba prorůstá z Iráku do Sýrie a opačným směrem a je nesmyslné omezovat letecké údery jen na území Iráku, když sami islamisté hranice neuznávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zapojení Britů do náletů v Sýrii mluvili zpravodaj ČRo Jiří Hošek a analytik ČRo Milan Slezák

„Vládní plán je součástí širší strategie, která obsahuje snahu o politické řešení konfliktu, diplomatické kroky i navýšení humanitární pomoci. Přejeme si mír v Sýrii, ale současně bojem proti této odporné teroristické organizaci ochraňujeme naše národní zájmy,“ uvedl Cameron.

Vládu zřejmě podpoří i část opozičních labouristů – podle Guardianu by se mohlo jednat 60, podle BBC však i o 90 a více poslanců.

Volná ruka od Corbyna

Šéf Labour Party Jeremy Corbyn je sice proti bombardování cílů v Sýrii, poslanci včetně několika členů stínového kabinetu však hrozili rezignacemi, pokud by museli důsledně dodržet stranickou disciplínu, a nakonec v tomto směru dostali volnou ruku.

Odbojné zákonodárce nezviklal ani postoj členské základny labouristů, kterou Corbyn oslovil e-mailem. Z členů a sympatizantů strany se prý 75 procent lidí vyslovilo proti útokům.

Corbyn prý nepochybuje, že vládní návrh sněmovnou projde, vážné pochybnosti však prý zůstanou. Podle něj žijí třeba v baště islamistů, městě Rakka, civilisté, kteří si nepřejí, aby je někdo bombardoval.

Předseda Labour Party také zpochybnil jeden z pilířů vládní argumentace, že v Sýrii je 70 tisíc ne-extremistických bojovníků, kteří jsou schopni se vzdušnou podporou dobýt území kontrolovaná Islámským státem.

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn | Foto: Reuters

Není to poprvé, co vojenské otázky stranu rozdělují. Třeba v roce 2003 ani třístupňová partajní instrukce neodradila osm desítek labouristických poslanců od rebelie proti Tonymu Blairovi při hlasování o válce v Iráku.

Odpůrci rozšíření náletů zmiňují mimo jiné i obavy, zda se s tímto krokem nezvýší riziko teroristických útoků na britské cíle.

Na to vláda říká, že Spojené království je už dávno v první skupině nejlákavějších terčů teroristů, a že se ono beztak vysoké nebezpečí už dál nezvýší.

V souvislosti s tématem se v Británii hodně řešil i výrok premiéra David Camerona, který nazval Jeremyho Corbyna kvůli jeho postoji „sympatizantem teroristů.“ Řada politiků má za to, že premiér přestřelil a měl by se omluvit.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme