Gorila si nedělá násilí, orangutan se nevzdává, srovnává kurátor primátů z pražské zoo

5. prosinec 2015

O práci v zoo nikdy nesnil, měl dojem, že zoologické zahrady zavírají zvířata do klecí. V dospělosti, kdy se věnoval lesnictví, svůj názor změnil a čím dál víc ho to táhlo ke zvířatům. Dnes je Vít Lukáš kurátorem primátů pražské zoo.

Jako dítě nosil Vít Lukáš domů větve a listy, vyráběl herbáře a toužil po zaměstnání lesníka. „Když se mi v pokoji líhli brouci, maminka nebyla nadšená,“ vzpomíná. Postupně zjistil, že lesnictví není pro něj, a tak se začal věnovat zoologii.

Pražská zoo podle něj patří mezi jednu z nejlepších zahrad na světě. A může porovnávat, pracoval totiž v chilské zoologické zahradě. „Byla soukromá a musela si na sebe vydělat. Je obdivuhodné, že to dokázala,“ popisuje. Tamní zoo byla na vysoké úrovni a, jak připomíná, zoologické zahrady v Latinské Americe staví především na atraktivitě pro návštěvníky.

Čtěte také

V Chile se Vít Lukáš oženil, ale právě kvůli své manželce, která dostala šanci studovat cytogenetiku pavoukovců na Karlově univerzitě, se vrátil zpět do Česka. „Zabývali jsme se oba pavouky, tak jsme se poznali,“ prozrazuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Čtěte také

Jako kurátor primátů v pražské zoologické zahradě má možnost srovnávat třeba gorily a orangutany. „Gorila zkusí splnit nějaký úkol nebo skládačku. A když jí to nejde, vykašle se na to. Orangutan si je vědom, že mu to bude trvat, a tak si třeba vezme polínko a tříská do té věci i osm hodin,“ popisuje a dodává: „Lidé nám pak volají a diví se, co se v pavilonu děje. Ale to jen orangutan řeší nějaký úkol.“

strašilka

Čím ho fascinuje sklípkan a proč patří mezi jeho největší lásky? A čím jsou zajímavé strašilky? Ptala se v Hostu Radiožurnálu moderátorka Patricie Strouhalová.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio