Španělský ÚS zrušil rezoluci Katalánska. Region žádal oddělení od zbytku země

Španělský ústavní soud dnes zrušil rezoluci katalánského parlamentu. V ní zákonodárci požadovali oddělení Katalánska od zbytku Španělska. Rezolucí se soud zabýval od 11. listopadu na žádost španělského premiéra Mariana Rajoye.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasovat přišly 2 miliony 236 tisíc lidí

Hlasovat přišly 2 miliony 236 tisíc lidí | Zdroj: Reuters

„Rozhodnutí španělského ústavního soudu zrušit rezoluci katalánského parlamentu bylo rekordně rychlé, ne však překvapivé,“ popsala spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Ľubica Zlochová.

„Zdůvodnění ústavního soudu má 33 stran, takže je to důkladně zdůvodněné,“ dodala Zlochová a upozornila, že španělská ústava nepřipouští vyhlášení nezávislosti regionů.

Španělský premiér Marian Rajoy rozhodnutí soudu uvítal. Řekl, že je to potěšující zpráva pro většinu Španělů, kteří věří v národní svrchovanost a rovnost všech občanů. S verdiktem naopak nesouhlasí stoupenci nezávislosti Katalánska.

Místopředsedkyně katalánské vlády Neus Muntéová už dříve řekla, že region bude v procesu vedoucímu k nezávislosti pokračovat navzdory rozhodnutí soudu.

Samotná rezoluce katalánského parlamentu z 9. listopadu navíc obsahuje podle španělských médií výzvu k ignorování ústavního soudu.

Separatistické strany v katalánském parlamentu

Rezoluci prosadily v regionálním parlamentu nacionalistické strany Společně pro Ano a levicová Kandidátka lidové jednoty. Obě uskupení usilují o oddělení Katalánska od zbytku Španělska a od zářijových voleb mají ve 135členném parlamentu většinu 72 křesel.

Separatistické strany chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o vyhlášení samostatnosti. Madrid to ale odmítá. Španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá.

O nezávislosti na Španělsku hlasovali Katalánci na začátku listopadu v neoficiálním referendu, které zorganizovala občanská sdružení. Konání oficiálního referenda totiž španělský ústavní soud zakázal.

Katalánci odpovídali na dvě otázky, a to jestli chtějí vlastní stát a jestli má být tento stát samostatný. Hlasovat přišlo zhruba 37 procent oprávněných voličů. Přibližně 81 procent z nich odpovědělo dvakrát ano, a vyslovilo se tak pro nezávislost. Pro setrvání v rámci Španělska hlasovalo necelých 15 procent voličů.

„Nezávislost si dnes přeje okolo dvou milionů lidí, to je slušné číslo, ale v Katalánsku žije 7,5 milionu lidí,“ upozorňuje spolupracovnice ČRo ve Španělsku Ľubica Zlochová.

Kataláncům vadí kromě přehlížení jejich národní identity Madridem i to, že vytvářejí pětinu španělského hrubého domácího produktu, ale státní investice v Katalánsku přitom váznou.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

ČTK, Ľubica Zlochová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme