Profesionální fotbal v Česku přináší do státní pokladny přes miliardu ročně, tvrdí studie

Státní rozpočet získá ročně přes miliardu korun z profesionálních soutěží v Česku. Tvrdí to Ligová fotbalová asociace, která nechala zpracovat analýzu vlivu první a druhé nejvyšší soutěže na českou ekonomiku. Většina faktorů v ní se odvíjí od návštěvnosti na stadionech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion Letná

Fotbalový stadion Letná | Foto: fotbalportal.cz

Více než milion fanoušků za sezonu si koupí vstupenku na ligový zápas. S tím je spojený prodej občerstvení i nákupy ve fanshopech. Zisk z tohoto odvětví by přitom mohl být i vyšší.

„Největší rezerva, aby byla tato čísla ještě pozitivnější a pro stát přínosnější, je určitě na straně divácké návštěvnosti. Dnes jsou stadiony vytíženy v průměru ze 47 procent. A proto je zde ještě více než poloviční prostor pro zlepšení,“ říká Ondřej Špaček za zpracovatele studie, společnost KPMG.

Přehrát

00:00 / 00:00

České fotbalové stadiony jsou podle analýzy vytížené jen ze 47 procent

Podle ní vytváří fotbalové profisoutěže v součtu téměř 6 tisíc plných pracovních úvazků a státu tento byznys za minimální náklady přináší více než miliardový zisk.

Pokud fotbalový stadion kombinuje sportovní rozměr s možností pořádat koncerty nebo má v sobě jako pražský Eden třeba hotel či jiné služby, je jeho přínos o to vyšší.

Práci nechala zpracovat Ligová fotbalová asociace, podle jejího předsedy Dušana Svobody bez konkrétního záměru.

Ligová fotbalová asociace (LFA) je nezávislé sdružení fotbalových klubů I. a II. ligy v ČR založené v roce 2011 za účelem spravování a zvýšení prestiže profesionálních soutěží České republiky. LFA zároveň reprezentuje postoj profesionálních klubů, prosazuje jejich zájmy a vytváří pro kluby servis a asistenci v záležitostech fotbalového průmyslu.
Zdroj: LFA

„Chci, aby jednotliví reprezentanti státu, když přemýšlí o tom, jak podpořit modernizaci stadionů, aby vnímali kontext, že čím lepší zázemí bude na fotbalových stadionech, čím více se nám společně podaří dostat na stadiony fanoušků, tak to má i tyto sekundární, ale jasně kvantifikovatelné efekty,“ vysvětluje Svoboda.

Taková čísla ale mohou být pádným argumentem hned v několika oblastech. Vyšší návštěvnost by přišla s častějšími duely typu Sparta - Slavia, tedy změnou hracího řádu.

Ligová fotbalová asociace se může touto studií ohánět při pokračující snaze o osamostatnění profesionálních soutěží od Fotbalové asociace České republiky.

Katarína Brezovská, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme