Jižní Korea nabízí dostavbu jaderných elektráren, Česko nanotechnologie

Česká republika je zajímavou příležitostí pro investory z Jižní Koreje. Potvrdila to i současná státní návštěva jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Soul nabízí dostavbu jaderných elektráren nebo vojenské vrtulníky. Česko by mohlo uspět při dodávkách vyspělých technologií, jako jsou třeba nanotechnologie. Prezident Miloš Zeman ujistil svou jihokorejskou kolegyni, že Česko bude podporovat mírové znovusjednocení obou korejských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš Zeman

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

„Věřím, že postupem času dojde k mírovému znovusjednocení na celém Korejském poloostrově. A ujistil jsem paní prezidentku plnou podporou Česká republiky tomuto úsilí,“ zdůraznil prezident Zeman po setkání s prezidentkou Jižní Koreje Pak Kun-hje.

Korejská prezidentka je přesvědčena, že Česká republika může ke znovusjednocení poloostrova přispět.

Česká republika by podle ní mohla Korejcům předat své zkušenosti s transformací politického a ekonomického systému a s přechodem z komunistického režimu, který teď vládne v Severní Koreji.

Obě země podepsaly několik memorand o spolupráci například v oblasti informačních technologií nebo v průmyslu. Při samotném jednání mluvili oba politici o investicích nebo o spolupráci v jaderné energetice.

Jižní Korea už dříve projevila zájem podílet se na dostavbě Temelína a prezidentka Pak Kun-hje potvrdila, že se Korejci budou chtít účastnit případného tendru na výstavbu nových bloků českých jaderných elektráren.

Soul si od případné spolupráce v jaderné energetice slibuje i možnost společně pronikat v této oblasti i na trhy v dalších zemích. Konkrétně zmínila Slovensko.

Důležitý investor a tvůrce pracovních míst

Jižní Korea je třetím největším zahraničním investorem v Česku. Mezi největší investice patří továrna automobilky Hundai v Nošovicích, buduje se továrna výrobce pneumatik Nexen nebo závod výrobce světlometů Hyundai Mobis.

To všechno jsou mnohamiliardové investice, které zároveň vytvořily několik tisíc pracovních míst. Zájem o Jižní Koreu mají i čeští podnikatelé. Využili možnosti mluvit přímo se zástupci jihokorejských podniků.

„Tady je spousta korejských firem. Investorů i potenciálních dodavatelů pro naši firmu. Chceme zde navázat kontakty, první poptávky. Cílem by měly být nabídky firem z Česka,“ říká Ivan Tér z firmy Prakab, která vyrábí kabely.

Břetislav Nitka z Vítkovic Machinery Group doufá, že by mohli spolupracovat například na dodávkách pro Blízký východ. „Naše představa je, že bychom rozvinuli, co jsme v Koreji udělali. Zejména pro lodní průmysl,“ poznamenal.

„Zdá se, že po Novém roce by se mohlo v rámci dalšího podobného programu uskutečnit to, že by sem Korejci poslali přímo firmy, které jsou schopné se na vývoji jednak podílet, případně ho i financovat,“ dodává Jan Šurečka z Asociace mikroturbín.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje (druhá zleva) a prezident Miloš Zeman (druhý zprava). Dále předseda Korejské obchodní a průmyslové komory Yongmaan Park (vlevo) a předseda Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (vpravo) | Foto: ČTK/AP

Jitka Hanžlová, mkp, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme