Jan Fingerland: Teror v Palestině, židovská varianta

2. prosinec 2015

Vrahové šestnáctiletého Palestince už vyslechli verdikt o své vině. Na konkrétní trest se teprve čeká. Kauza, která stála na počátku loňské války v Gaze, má však mnohem širší a hlubší souvislosti.

Řeč je o případu, který si vysloužil obrovskou pozornost. Tři Izraelci, z toho dva nezletilí, podle své výpovědi hodlali vypálit nějaký arabský obchod. Měla to být odveta za předchozí vraždu tří izraelských studentů příslušníky palestinského Hamásu.

Akt individuální pomsty se však zvrhnul. Místo vypálení obchodu Izraelci unesli šestnáctiletého Muhammada abú Chudajra, kterého škrtili, bili a poté jeho tělo zapálili. Napětí mezi Izraelci a Palestinci se tím jen zvýšilo a vyvrcholilo ostřelováním izraelského území z Gazy a sedmitýdenní izraelskou operací Ochranné ostří.

V pondělí se tři izraelští obžalovaní u soudu dozvěděli, že byli uznáni vinnými, počátkem příštího roku by mělo být rozhodnuto o výši trestu. Advokát třetího se na poslední chvíli pokusil o kličku a předložil dokumenty, které mají svědčit o pachatelově nepříčetnosti v době činu.

Čtěte také

Právě on byl pravděpodobně hlavou celé akce a jako jediný je zletilý, největší trest by tedy pravděpodobně čekal na něj. Prokurátor Uri Korb dal však už najevo, že hodlá jakýmikoli pokusům obžalovaného vyhnout se zodpovědnosti čelit.

Rodina zavražděného chlapce tvrdí, že se spravedlnosti nedočká a vyslovuje pochybnost nad ochotou izraelských soudů posílat do vězení židovské pachatele. Podobné názory vyslovují i palestinští představitelé nebo významný izraelský arabský politik Ajmán Ude.

Právě on byl pravděpodobně hlavou celé akce a jako jediný je zletilý, největší trest by tedy pravděpodobně čekal na něj

To asi není zcela spravedlivé hodnocení, a to nejen proto, že vraždu drtivá většina izraelské veřejnosti i politické scény jednoznačně odsoudila. Nikdo z relevantních politiků takové činy neobhajuje ani k nim nevyzývá. Představa, že by pachatelé takové vraždy vyšli bez trestu - nebo potrestáni jen symbolicky – nemá relevantní oporu.

V úterý navíc padl jiný rozsudek, který na tři roky do vězení poslal pachatele žhářského útoku na společnou arabsko-židovskou školu, a to přesto, že při incidentu nebyl nikdo raněn.

Kritika izraelského postupu se však ozývá nejen z míst, kde jsou motivovány bezprostředním politickým zájmem. O židovském teroristickém podhoubí se v Izraeli debatuje čím dál více a bezpečnostní složky ho považují za závažné téma.

Čtěte také

V poslední době jde nejen o vraždu Muhamada abú Chudajra, ale i o letošní žhářské útoky na dům palestinské rodiny u Nábulusu a na kostel Rozmnožení chlebů v Galileji.

O židovském teroristickém podhoubí se v Izraeli debatuje čím dál více a bezpečnostní složky ho považují za závažné téma

Někteří představitelé služby Šin Bet, která je zodpovědná za vnitřní bezpečnost v Izraeli a na Západním břehu, tvrdí, že nedostatečný postup proti židovským radikálům může být jedním z pramenů současné vlny palestinského násilí. Je prý potřeba obnovit víru, že spravedlnost platí pro všechny.

Případy zmíněných útoků se začala zabývat nejen Šin bet, ale i armáda, která se pohybuje na Západním břehu, kde se tyto útoky odehrály, a policie, jejíž pravomoc je uvnitř izraelských hranic. Například pachatel útoku na arabsko-židovskou školu byl členem nacionalistické skupiny Lehava, což mu pravděpodobně přitížilo.

Bezpečnostní složky tvrdí, že sledují okruh několika desítek radikálů, z nichž jen malá část je připravena někoho opravdu zabít. Zároveň se netají tím, že některým incidentům předešly jen proto, že některé příslušníky radikálních kruhů policie drží v administrativní vazbě.

Izraelské bezpečnostní složky tedy mají momentálně za úkol jak zvládnout bezprecedentní vlnu palestinských útoků noži, ale také dostat pod kontrolu židovské radikály, kteří neuznávají stát Izrael a jeho instituce. Jde o dva různé cíle, ale vzájemně úzce propojené.

Spustit audio