Praha prohrála další spor v kauze Škodova paláce. Chce se bránit u Nejvyššího soudu

Praha nedostane od firmy Copa Retail zpět 618 milionů korun z nájemného ve Škodově paláci. Pražský městský soud dnes zamítl odvolání hlavního města. Ve Škodově paláci sídlí magistrátní úředníci a město si dlouhodobě stěžuje, že výše nájmu je nepřiměřeně vysoká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škodův palác, současné sídlo Magistrátu hlavního města Prahy

Škodův palác, současné sídlo Magistrátu hlavního města Prahy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pražský městský soud dnes zamítl odvolání jakou neopodstatněné. Místo vrácení 618 milionů korun teď musí Praha naopak uhradit dva miliony jako náklady soudního řízení.

Spor o nájem pražského Škodova paláce ale nekončí. Pražský magistrát se prý chce obrátit na Nejvyšší soud.

„Za Prahu můžu říct, že se s názorem soudu neztotožňujeme a že pro tento případ jsme rozhodnuti připravit dovolání,“ řekl právní zástupce města Jaromír Císař.

Šéfka Copa Retail Abigail Schaefferová verdikt přivítala a očekává prý další jednání: „Město prohrálo čtyři ze čtyř soudních řízení. Doufáme, že je to dostatečné upozornění, že bychom měli jednat mimo soud a hledat řešení, které bude v našem společném zájmu.“

Obě strany budou jednat také mimosoudně. Firma Copa Retail například nabídla Praze 20procentní slevu z nájmu výměnou za odstranění netržních ustanovení nájemní smlouvy. Hlavní město se ale k tomuto návrhu zatím nevyjádřilo.

Spor o Škodův palác

Praha s vlastníkem Škodova paláce, společností Copa Retail, vede spor kvůli údajnému bezdůvodnému obohacení. Nájem 200 milionů korun ročně je podle zástupců města zhruba dvakrát vyšší, než je obvyklé.

Pražský magistrát už dříve u městského soudu prohrál první část sporu o snížení nájemného. Podle verdiktu byla žádost o téměř poloviční slevu na nájemném neopodstatněná, protože původní smlouva byla v roce 2006 uzavřena po vzájemné dohodě.

Město teď prohrálo i druhou část sporu o vrácení 618 milionů korun. V obou případech ale může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Škodoův palác, ve kterém sídlí magistrátní úředníci, má Praha pronajatý do roku 2026 za téměř 4,5 miliardy korun. Nájemní smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS).

Anna Jadrná, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme