Pražský IKEM transplantoval novou ledvinu už pěti tisícům lidem

Transplantcentrum IKEM má za sebou další velký milník - novou ledvinu dostalo už 5 tisíc pacientů. Stalo se tak 49 let od historicky první transplantace ledvin v IKEMu, která zároveň odstartovala první systematický program transplantací ledvin v tehdejším Československu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEM

IKEM | Foto: Tomáš Adamec

Jubilejním pětitisícím pacientem s transplantovanou ledvinou je 67letý Ladislav Rozsíval.

Téměř 15 let trpěl vážným onemocněním ledvin. Vhodného dárce pro něj lékaři v pražském IKEMU našli před měsícem. Po operaci se bývalý dispečer a dnes už dvojnásobný dědeček cítí dobře. Podle svých slov měl velké štěstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský IKEM transplantoval novou ledvinu už pěti tisícům lidem. Natáčela reportérka Eva Rajlichová

„Bez transplantované ledviny jste šíleně omezení. Měl jsem peritoneální dialýzu, to znamená být každý den na přístroji nebo ruční výměnu. Přístroj sebere osm hodin vašeho času. Pokud jste zaměstnáni, tak volného času zbyde hrozně málo,“ popisuje Rozsíval.

Transplantační program v IKEMu pomáhá ročně stovkám nemocných. Transplantace ledviny je totiž nejlepší možnou metodou léčby chronického selhání ledvin, to postihlo v Česku už 11 tisíc lidí.

„Transplantovaná ledvina prodlouží život nemocným, dožívají se signifikantně delší doby, než kdyby zůstaly na dialýze,“ řekl přednosta Kliniky nefrologie pražského IKEM Ondřej Viklický.

Ledvina od živého dárce je lepší

Průměrné přežití na dialýze je podle něj 5 let, s funkční transplantovanou ledvinou dvojnásobek. Z dlouhodobého hlediska je navíc nejlepší ledvina od živého dárce.

„Transplantace od živého dárce má úspěšnost 98 až 99 procent, což je ve srovnání s ostatními medicínskými postupy enormně vysoké číslo. Hlavně z dlouhodobého hlediska takové ledviny fungují 20 a více let,“ vysvětlil přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Nemocné ledviny mívají statisticky spíše muži než ženy, upozrnil Ondřej Viklický: „Je to zhruba dvě třetiny mužů a jedna třetina žen.“

doc. Jiří Froněk vyjímá ledvinu z těla žijícího dárce | Foto: Bronislava Janečková

Transplantace ledvin nejen zlepší a prodlouží život pacientům, ale také šetří peníze ze zdravotního pojištění. Dialyzovaný pacient stojí podle údajů VZP ročně 770 tisíc korun, po transplantaci necelou polovinu.

Úplně poprvé se lékaři pokusili transplantovat ledvinu na podzim roku 1961. Dostala ji pacientka v Hradci Králové, její tělo ale cizí orgán po pár dnech odmítlo.

„Byla nám poslána pacientka, které nefungovaly obě ledviny, takže byla na transplantaci a dialýze. Prvně byla operována v Košicích, a když zjistili, že to bez dialýzy nejde, tak ji poslali k nám na transplantaci,“ vzpomínal na zákrok nefrolog Josef Erben, který byl v sedmičlenném týmu.

Úspěšná byla transplantace až o 5 let později, v roce 1966, podařila se týmu pražského IKEMu. Novou ledvinu tehdy dostal pacient Karel Pavlík od své matky.

Transplantace ledvin IKEM | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, mkp, Anna Jadrná, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme