První dělo na sníh ve východní Evropě měla Telnice - už před půl stoletím!

3. prosinec 2015

Mírné zimy trápí lyžaře a ještě o něco víc provozovatele lyžařských areálů. A to přitom umíme vyrábět umělý sníh. Na Telnici to dělají už padesát let!

„Výročí jsme měli letos 17. listopadu,“ říká Jindřich Hollinger, jednatel telnického lyžařského areálu. U zrodu prvního sněžného děla stál tehdy jeho otec.

„Do Evropy se dostal umělý sníh v roce 1963 a v roce 1965 už byl na Telnici. Byl to obrovský úspěch zdejších lyžařských nadšenců. Byli jsme první v celém socialistickém bloku,“ vysvětluje hrdě Hollinger.

Za všechno může článek v novinách a energie nadšenců

Začalo to článkem v novinách. Na fotce byl zasněžený dvůr pražské techniky a text o profesorovi se specializací na chladírenské technologie. „V tehdejší Mladé frontě profesor Chlumský prezentoval zasněžený dvůr na Karlově náměstí. A jelikož jeho dcera lyžovala, potkali se naši a pan profesor v lednu 1965 na závodech na Telnici,“ líčí příběh prvního děla.

Slovo dalo slovo a telničtí začali připravovat umělé zasněžování. Pomohly i kontakty v kapitalistickém zahraničí. Odtud získali technickou dokumentaci. Pak už přišly ke slovu zlaté české ručičky. Od prvního kontaktu do prvního sněžení neuplynul ani rok.

„Princip byl stejný - jemně rozprášená voda zmrzne dřív, než dopadne na zem,“ vysvětluje Hollinger. Samozřejmě účinnost i technické provedení je dnes mnohem dál.

První dělo už na Telnici dávno nahradila moderní technika. „Máme vrtulová děla, máme zasněžovací tyče,“ vypočítává šéf lyžařského areálu u Ústí. Veškerá technika je ale na počasí pořád krátká. Nemusí sněžit, ale musí mrznout, a to se během letošní zimy zatím moc nedaří.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.