Případné zohlednění mezd řidičů při tendrech na autobusovou dopravu dopravci vítají

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD podpořil řidiče linkových autobusů, kteří jsou už od minulého pondělí ve stávkové pohotovosti. Chtějí minimálně 100 korun za hodinu. Sobotka se shodl se zástupci krajů a odborů, že výše mezd by se nově měla zohledňovat rovnou při zadávání výběrových řízení. Tento krok vlády a odborů dnes v Ranním Interview Radiožurnálu ocenil generální tajemník sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA Vojtěch Hromíř.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálkový autobus, řidič

dálkový autobus, řidič | Foto: Eva Odstrčilová

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je nutné krizovou situaci řešit co nejrychleji, jinak hrozí, že bude málo řidičů.

„Pokud by se nadále situace vyvíjela tímto způsobem, tak není vůbec vyloučeno, že tento systém poskytování veřejné služby zkolabuje,“ konstatoval premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skutečnost, že tendry na autobusovou dopravu by měly zohledňovat mzdy řidičům, přivítal v Ranním interview tajemník sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA Vojtěch Hromíř

Jak řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbík, už teď chybí kvůli nevyhovujícím platovým podmínkám 6 tisíc autobusových řidičů. „Chápeme, že problém je takového charakteru a velikosti, že nejde vyřešit,“ poznamenal Pomajbík.

Odbory podle něho dál zůstávají ve stávkové pohotovosti. Nový zákon o zakázkách by měl začít platit v dubnu příštího roku. Podle premiéra ho doprovodí návod, podle kterého by se měl brát při výběru provozovatele ohled i na odměňování řidičů.

Pevně ukotvená výše mezd, kterou teď podpořil premiér Sobotka, může věci pomoci, řekl v Ranním interview tajemník sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA Vojtěch Hromíř. „Otázkou je, jak bude systém potom nastaven," řekl.

„Protože pokud by to bylo tak, jak zatím zní z odborové centrály, že by byla nastavena jakási minimální hranice mezd, třeba 1,7násobek nějaké minimální nebo zaručené mzdy, tak si myslím, že by to mohlo napomoci stabilizaci pracovníků a nemuselo by to poškodit soutěžitele,“ dodal Hromíř.

Nový zákon o veřejných zakázkách by měl začít platit v dubnu. Odboráři požadují, aby kraje do té doby žádné tendry nevyhlašovaly. To podpořil i šéf Asociace krajů Michal Hašek z ČSSD.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme