Polská opozice kritizuje rošádu s ústavními soudci. Chystají se i demonstrace

Opozice v Polsku chce napadnout včerejší hlasování o nových ústavních soudcích. Schválení pěti jmen, které v Sejmu prošlo hlasy poslanců vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), bylo podle kritiků neústavní. Nespokojenost s postupem nejsilnější parlamentní strany dávali včera najevo i někteří lidé v ulicích. A demonstrovat chtějí i dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strana Právo a spravedlnost (PiS) má po polských parlamentních volbách většinu křesel v Sejmu

Strana Právo a spravedlnost (PiS) má po polských parlamentních volbách většinu křesel v Sejmu | Zdroj: Reuters

Poslanci konzervativní PiS, která má v Sejmu většinu a po říjnových volbách dala dohromady první jednobarevnou vládu v postkomunistické historii země, prosadili pětici stranou vybraných soudců navzdory jednohlasnému odporu čtveřice opozičních stran.

Politici PiS obvinili nejsilnější opoziční stranu, Občanskou platformu (PO), že je k rychlému kroku přiměla tím, že na konci mandátu své vlády prosadila proti odporu PiS pět jiných členů patnáctičlenného soudu.

Ti se však nemohli ujmout funkce, protože nedostali možnost složit přísahu u prezidenta Andrzeje Dudy, ještě nedávno člena PiS.

„To, čeho jsme právě byli svědky, je ostudou pro polskou demokracii. Nesmíříme se s tím,“ prohlásil v parlamentu bývalý ministr zahraničí Grzegorz Schetyna.

Jeho spolustraníci během mnohahodinového jednání Sejmu hlasitě křičeli, bušili do svých stolků a provolávali „ústava, ústava“. Někteří překřtili vládnoucí stranu na Bezpráví a nespravedlnost.

Opozice oznámila, že napadne hlasování jako neústavní. Ústavní soud by měl zákonnost nezvykle rychlého hlasování posuzovat už v příštích dnech.

Proti kontroverznímu rozhodnutí strany, jejíž předseda Jaroslaw Kaczyński po volbách prohlásil, že nehodlá dělat žádné čistky, včera večer protestovaly stovky lidí v centru Varšavy. Sešla se však i skupina stoupenců PiS, kteří volbu soudců oslavovali.

Na dnešek plánuje demonstraci před ústavním soudem opoziční hnutí, které na facebooku podpořily desetitisíce lidí. Kolik jich dorazí, není jasné.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme