Neznámí pachatelé šíří v Německu poplašné zprávy. Cílem je vyvolat hněv proti uprchlíkům

Do Německa letos přijde rekordní počet uprchlíků. Střízlivé odhady mluví o milionu. Spolu s tím narůstá násilí proti migrantům, ve srovnání s loňským rokem se počet útoků ztrojnásobil. Policie zatím eviduje téměř 700 incidentů včetně žhářských útoků na uprchlické ubytovny. Kromě toho vyšetřuje i poplašné zprávy, kterými se neznámí pachatelé pokoušejí vyvolat zlobu místních obyvatel proti migrantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně Z bavorského Freilassingu stovky uprchlíků speciálními vlaky

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně Z bavorského Freilassingu stovky uprchlíků speciálními vlaky | Foto: Pavel Polák

„Dostali jsme dopis, který měl oficiální hlavičku zdejšího okresu. V dopise stálo, že do našeho okresu přijdou další uprchlíci a že máme ubytovat azylanty,“ popisuje André Gentzmann, který žije v rodinném domku na předměstí Oranienburgu v Braniborsku.

Ukazuje dopis, který ve schránce objevil před nedávnem. Všechno na něm vypadá opravdově, autenticky. Píše se v něm, že jedné osobě stačí 12 metrů čtverečních obytné plochy. Zbylý prostor se má případně uvolnit uprchlíkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Německu se objevují poplašné zprávy, které mají za cíl rozzlobit občany a jejich hněv nasměrovat na uprchlíky. Detaily přiblížil Pavel Polák

„Náš domek má přibližně 120 metrů. To znamená, že by tady podle toho dopisu mělo bydlet deset lidí. Tedy kromě mě a mé manželky ještě dalších osm osob,“ vypočítává André Gentzmann.

Kromě Oranienburgu našli tento dopis ve schránce také lidé v okolních městech a obcích. Podvrh tohoto úředního sdělení opatřili pachatelé zfalšovaným podpisem skutečného úředníka Ronnyho Wapplera.

„Hned to ráno, co lidé dopis našli, mi začali volat. Ptali se, co to má znamenat. A jestli je to pravda. Jestli můžou úřady skutečně zabrat soukromé prostory,“ říká Ronny Wappler.

Lidem prý situaci vysvětloval, jak mohl. Ze začátku hlavně po telefonu, úřad ale také hned vydal tiskovou zprávu, ve které uvedl věci na pravou míru. Pozdvižení prý bylo velké.

„Trvalo nám to skoro čtyři týdny, než jsme tuto falešnou informaci zastavili. Mezi lidmi se rychle rozšířila a uchytila,“ upozorňuje úředník a dodává, že okresní úřad v Oranienburku podal trestní oznámení a policie případ vyšetřuje. „Zatím ještě nezjistili, kdo za tím stojí,“ dodává.

Rozhořčení ve čtvrti, ve které bydlí André Gentzmann, netrvalo dlouho. Navíc u Andrého se dopis zcela minul plánovaným účinkem.

„Začal jsem přemýšlet o tom, jak u sebe uprchlíky ubytovat. Naše dospělé děti už odešly, a tak máme víc místa, než potřebujeme,“ přiznává.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme