Přímé vlaky z Liberce do Polska možná v prosinci nevyjedou

3. prosinec 2015

Přímé vlakové spojení mezi Libercem a polskou Sklářskou Porebou je v ohrožení. České dráhy naplánovaly první jízdu na 13. prosince 2015. Na poslední chvíli se ale objevily problémy. Potvrdil to liberecký hejtmana Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí.

„Zjistili jsme, že České dráhy, aniž by nás informovaly, zveřejnily na svém webu informaci o přerušení na trase Harrachov-Sklářská Poreba od 13. prosince do března 2016. K tomu proběhla schůzka, na které jsme my informovali České dráhy, že se nám tento postup vůbec nelíbí. České dráhy nám řekly, že to musely udělat, protože mají 14denní lhůtu na to, aby informovaly, že nejsou schopné zabezpečit provoz nebo, že taková situace hrozí,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje.

Podle Radky Pistoriusové z Českých drah není v nových jízdních řádech informace o novém spoji, protože zatím jejich vlaky nedostaly od Poláků povolení vjet na polské území.

„My věříme, že jednání s polskou stranou dopadnou dobře a vlaky do Sklářské Poreby 13. prosince vyjedou. Problém je na straně Polska s jejich legislativou.“

Přeshraniční provoz z Harrachova do Polska doposud zajišťoval GW Train Regio. Liberecký kraj se rozhodl pokračovat s Českými drahami kvůli tomu, aby mohly vlaky jezdit přímo až z Liberce.

Nejkrajnější varianta podle libereckého hejtmana je, že Poláci prozatímně prodlouží svou linku ze Sklářské Poreby do Harrachova.

„Vznikla tam nová výhybna, takže se tam ty vlaky mohou křižovat. Pro mne je naprosto nepřijatelná varianta, že mezi Harrachovem a Sklářskou Porebou nebudou jezdit vůbec žádné vlaky. Protože o tom jednáme dva roky a není možné, aby mezi námi panovala nedohoda,“ dodal na závěr Martin Půta.

Spustit audio