ERÚ nevypíše podporu obnovitelných zdrojů, Mládek podle úřadu nedodržel sliby

Energetický regulační úřad nevypíše podporu obnovitelných zdrojů energie. A to i přes to, že vláda ve středu schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. ČRo to řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Celkem jde o dotace za 42 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka Českému rozhlasu řekl, že rozhodnutí vlády situaci podle ERÚ vůbec neřeší. „Usnesení vlády situaci spíše zhoršilo, než zlepšilo,“ zdůraznil.

Úřad podle něj nedostal žádnou garanci, na které se šéfka ERÚ Alena Vitásková dohodla s prezidentem Milošem Zemanem a ministrem průmyslu Janem Mládkem z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Váhání ERÚ, který se zdráhá vypsat cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory obnovitelných zdrojů energie pro příští rok, komentovali ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD a analytik J&T Michal Šnobr

„Stanovisko, které ministr předložil vládě, ignoruje celou řadu stanovisek. Úřadu vlády, antimonopolního úřadu, Evropské komise, vicepremiérů vlády. Myslím si, že je v přímém rozporu s tím, co pan ministr slíbil po schůzce paní předsedkyně s panem prezidentem a panem ministrem,“ uvedl Chvojka.

„Takže my se domníváme, že za dané situace nedošlo k žádnému vyjasnění situace, ale spíše k jejímu zhoršení a podporu vypsat nemůžeme a vypisovat nebudeme,“ dodal.

Podpora se měla týkat některých solárních elektráren, ale také plynových tepláren nebo zdrojů na biomasu.

Příslib z Bruselu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek doufá, že Vitásková své rozhodnutí ještě přehodnotí.

„Pevně doufám, že paní Vitásková poté, co mám přislíben dopis od evropské komisařky pro hospodářskou soutěž, změní názor. Ten dopis, ve kterém bude napsáno, že je to v procesu, Komise s námi nezahájila řízení a notifikace bude v dohledné době schválena, mám slíbený do Vánoc. Takže doufám, že přijde o pár dní dřív a že to do vánočních svátků dořešíme,“ věří.

„ERÚ vytváří nesmírnou situaci, nicméně nemyslím si, že by hrozily nějaké fatální záležitosti, protože když jsem byl v Bruselu u paní komisařky pro hospodářskou soutěž, dostal jsem přislíbeno, že notifikaci můžeme očekávat,“ říká ministr Mládek a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na českém energetickém trhu se odehrává předvánoční drama. Mluvil o tom Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou současnost

„To, co by mohlo hrozit, jsou nějaké nesrovnalosti v rychlosti, jak budou ty peníze vyplaceny. Pokusíme se udělat maximum pro to, aby to tak nebylo. Stát tu dotaci slíbil, stát ji dodá.“

„Státní podpora obnovitelným zdrojům ohrožena určitě je. Kdyby nebyla ohrožena, tak by nenastala ta situace, která nastala. Pan ministr se situaci samozřejmě snaží uklidnit, protože je to tak trochu problém ministerstva průmyslu a obchodu. I když nešlo předpokládat, že ERÚ zaujme takto striktní a pevný odmítavý postoj k výplatě. Nicméně ta notifikace se táhne už nepřiměřeně dlouho. A samozřejmě teď, když hrozí komplikace, teprve teď začal ministr jednat,“ uvádí Michal Šnobr, analytik J&T a minoritní akcionář ČEZ.

„Je samozřejmě neštěstí, že rukojmí celé té situace jsou právě ti, kdo mají dotaci obdržet,“ doplňuje.

Většina elektráren v ČR nemá notifikaci EK

Energetický regulační úřad dotace rozděluje na základě takzvaných notifikací Evropské komise. Ty má ale Česko schválené pouze pro zdroje zprovozněné v letech 2013 až 2015. Pro starší elektrárny, kterých je naprostá většina, Česko zatím schválení z Bruselu nemá.

ERÚ proto před dvěma týdny rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů nebude pro příští rok dotace vyplacena, protože by tím překročil zákon. Minulý týden ale předsedkyně ERÚ Alena Vitásková o záležitosti jednala s prezidentem a ministrem průmyslu.

Ze schůzky vyplynulo, že se materiálem bude zabývat vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyplacením podpory. „Vláda dá určité garance ERÚ, aby mohl cenové rozhodnutí podepsat. Bez těchto garancí nejsme ochotni cenové rozhodnutí vydat,“ upozornila tehdy Vitásková.

Mládek pak slíbil, že vláda požadovanou garanci projedná na začátku prosince. Potvrdil také, že o schválení notifikací chce co nejdřív jednat v Bruselu.

„ERÚ nemůže nadále důvěřovat slibům, že notifikace bude. Tento příslib byl již několikrát nenaplněn a příjemci podpory se mohou dostat do velmi složité situace,“ uvedla před několika dny Vitásková.

Souvislost se změnou vedení ERÚ?

„Je to o nějakém mimořádném řešení. A musím říci, že to jedině potvrzuje moudrou změnu zákona, kdy se předpokládá, že od 1. srpna bude v čele úřadu pětičlenný výbor, stejně jako je to u Českého telekomunikačního úřadu už dlouhá léta. Fungování tak významného sektoru, jako je energetika, nebude záviset na rozmarech a náladách jednoho člověka,“ podotýká Mládek.

Souvislost se změnou ve vedení ERÚ vidí i Michal Šnobr: „Je zřejmé, že pozice paní Vitáskové je ohrožena. A nemůžu se zbavit dojmu, že to s tím vším souvisí.“

Podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energií byl v roce 2013 v Evropské unii | Foto: ČTK

ČRo, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme