ČSÚ: Češi mají pestřejší stravu než v minulosti, častěji jedí luštěniny

Statistici potvrzují, že Češi jedí pestřeji. Z analýzy Českého statistického úřadu také vyplývá, že roste spotřeba potravin. Loni jich průměrný Čech snědl na 760 kilogramů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čočka

Čočka | Foto: Patrik Rozehnal

Podle statistiků lidé jedí nejvíce mléčné výrobky a mléko, obiloviny, maso a zeleninu.

Vůbec nejvíce od roku 1950 zkonzumovali rýže, luštěnin nebo jedlých olejů. Po válce se přitom nejvíce jedly chléb, kravské mléko a brambory.

Loni spotřeboval průměrný Čech skoro šest kilo rýže a téměř tři kila luštěnin, z toho nejvíce hrachu, ale i fazolí a čočky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi mají pestřejší jídelníček. Zjistili to statistici z nově představených dat za loňský rok. Častěji jedí třeba luštěniny. Více Lenka Jansová

„Obyvatelstvo se zaměřuje na hrách a fazole, které byly v minulosti trochu potlačovány. Spotřeba rýže byla dlouho velmi nízká, dostávala se sem rýže jen ze zahraničního obchodu, což je dnes také, nicméně cenové relace se vyrovnávají,“ říká Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Češi jedí i více masa, hovězího ale stále na talíři moc nemají. Podle Dany Večeřové z Agrární komory se to změní díky zlepšující se kvalitě tohoto masa na pultech.

„Situace se začíná měnit, protože na pultech je velmi kvalitní hovězí maso z malých jalovic a býků, protože hovězí maso má veškeré velmi dobré dietetické vlastnosti na rozdíl třeba od vepřového,“ vysvětluje.

Historicky nejvíce Češi v uplynulém roce snědli také špenátu a čokolády, kterou si dopřávají po celý rok.

Naopak nejméně se snědlo králičího masa, v průměru na jednoho obyvatele kilogram, a telecího jenom deset deka.

Češi loni také vypili nejméně nealkoholických nápojů a minerálek za posledních 12 let. V alkoholu stále vede pivo, vína vypije průměrný Čech 19,5 litru ročně.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme