ČSÚ: Češi mají pestřejší stravu než v minulosti, častěji jedí luštěniny
Statistici potvrzují, že Češi jedí pestřeji. Z analýzy Českého statistického úřadu také vyplývá, že roste spotřeba potravin. Loni jich průměrný Čech snědl na 760 kilogramů.
Podle statistiků lidé jedí nejvíce mléčné výrobky a mléko, obiloviny, maso a zeleninu.
Vůbec nejvíce od roku 1950 zkonzumovali rýže, luštěnin nebo jedlých olejů. Po válce se přitom nejvíce jedly chléb, kravské mléko a brambory.
Loni spotřeboval průměrný Čech skoro šest kilo rýže a téměř tři kila luštěnin, z toho nejvíce hrachu, ale i fazolí a čočky.
Češi mají pestřejší jídelníček. Zjistili to statistici z nově představených dat za loňský rok. Častěji jedí třeba luštěniny. Více Lenka Jansová
„Obyvatelstvo se zaměřuje na hrách a fazole, které byly v minulosti trochu potlačovány. Spotřeba rýže byla dlouho velmi nízká, dostávala se sem rýže jen ze zahraničního obchodu, což je dnes také, nicméně cenové relace se vyrovnávají,“ říká Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.
Češi jedí i více masa, hovězího ale stále na talíři moc nemají. Podle Dany Večeřové z Agrární komory se to změní díky zlepšující se kvalitě tohoto masa na pultech.
„Situace se začíná měnit, protože na pultech je velmi kvalitní hovězí maso z malých jalovic a býků, protože hovězí maso má veškeré velmi dobré dietetické vlastnosti na rozdíl třeba od vepřového,“ vysvětluje.
Historicky nejvíce Češi v uplynulém roce snědli také špenátu a čokolády, kterou si dopřávají po celý rok.
Spotřeba 2,7 kg čokolády na obyvatele je už pár let na historickém maximu #jídlo pic.twitter.com/JKwsbTWWGa
— ČSÚ (@statistickyurad) 3. Prosinec 2015
Naopak nejméně se snědlo králičího masa, v průměru na jednoho obyvatele kilogram, a telecího jenom deset deka.
Češi loni také vypili nejméně nealkoholických nápojů a minerálek za posledních 12 let. V alkoholu stále vede pivo, vína vypije průměrný Čech 19,5 litru ročně.