Rekonstrukce kulturního domu v Příboře potrvá déle, lidem se otevře až na jaře

3. prosinec 2015
Zprávy , Zprávy

Až na jaře se otevře opravený kulturní dům v Příboře. I když už mělo být hotovo, dělníci se na Lidické ulici zdrží. Práci jim zkomplikovaly třeba dřevokazné houby. Lidé se na obnovený kulturní dům už těší.

Paní Tereza a Majka žijí v Příboře přes čtyřicet let. V místním kulturním domě zažily hodně zábavy, vzpomínají i na plesy, přednášky.

„Teď si vzpomínám, že tam děcka měla vystoupení. Hrálo se na flétničky, to jsme poseděly, pobečely. A kdysi tam byla i Zagorová,“ vzpomínají.

V posledních letech ale stavba chátrala, nebyla tady ani potřebná technika k pořádání akcí. Proto město přikročilo k rekonstrukci. Celému Příboru teď chce vrátit oblíbený kulturní stánek.

„Tak snad bude něco zas takového,“ doufají místní.

Třeba plesovou sezónu v kulturním domě ale ještě nezahájí. Původně tady měli stavaři finišovat už v těchto dnech. Vyrovnat se ale museli s dřevomorkou a narušenou statikou. Tvorba nového projektu a nečekaná práce navíc je tak zdržela.

„Pracuje se samozřejmě i vevnitř. Taky se dělají omítky, hotové jsou rozvody elektroinstalace, plyn, topení. Pracuje se pilně a prakticky se bude pracovat celou zimu,“ vysvětluje Jaroslav Šimíček z investičního odboru města.

První změny už jsou tady ale viditelné. Pozornost třeba poutá obrovská šedobílá kostka přilepená na béžovou historickou fasádu domu. Tudy budou lidé vcházet.

„Řada dřívějších nevzhledných přístavků byla zdemolována a vstup zůstane vstupem, nicméně je architektonicky řešen jinak. Aby bylo znát, že je to něco, co bylo v sedmdesátých letech přistavěno a že to není vlastně součástí původní historické budovy,“ dodává Šimíček.

Historii spojenou s modernou najdete i uvnitř budovy. Už se tady začínají pomalu rýsovat nové interiéry malého a velkého sálu, filmového klubu nebo zrcadlového sálu. Zdá se, že vyžití by tady mohly najít všechny generace.

„Kdyby to udělali tak, že to bude prospěšné pro všecky. Tam byly akce, plesy, centrum a teď to bude pěkné. Ale ať ho využijí ve prospěch lidí a nestojí zavřený. Doufáme, že se jim to podaří,“ přejí si paní Tereza s Majkou.

Sídlit tady bude nový odbor kultury a cestovního ruchu. A právě jedním z jeho hlavních úkolů bude udržovat tady plný provoz.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio