Benzin a nafta dál zlevňují, nejlacinější jsou v Královéhradeckém kraji

Motoristé natankují levněji než před týdnem. Podle informací společnosti CCS ceny pohonných hmot mírně klesly. Litr Naturalu 95 stojí v průměru 29,45 koruny, což je o 11 haléřů méně než minulou středu. Nafta zlevnila o 10 haléřů na průměrných 28,78 koruny za litr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Nejdražší benzin je teď v Praze. Čerpací stanice tam nabízí litr průměrně za 30,33 koruny. Nad třicetikorunovou hranici se cena Naturalu dostala ještě na Vysočině. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce v Jihomoravském kraji, a to průměrně 29,57 koruny.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Královéhradeckém kraji. Tamní čerpací stanice nabízejí litr Naturalu průměrně za 28,93 koruny.

Vzhledem ke stále levnější ropě by mohly ceny pohonných hmot do konce roku dál klesat. Například analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak odhaduje, že u benzinu by se mohly dostat k hranici 29 korun za litr. Nafta by podle něj tolik zlevňovat neměla. Tomčiak soudí, že v příštích týdnech její cena klesne maximálně o dvacetník.

„Mezinárodní energetický úřad uvedl, že přebytek ropy na globálním trhu zůstane minimálně do poloviny příštího roku, takže ropy bude nadále dost. Kartel OPEC stále dodává více ropy oproti své kvótě, i když se uvažuje o tom, že by mohl těžbu snížit, ale zatím to je ještě nepotvrzená spekulace,“ vysvětluje.

V novém roce můžou ceny růst

Ceny pohonných hmot jsou ale vedle vývoje cen ropy na světových trzích ovlivňovány i dalšími faktory, například daněmi nebo maržemi prodejců a také kurzem koruny.

„Měnový pár koruna-dolar je také faktorem, který bude do budoucna výrazně ovlivňovat ceny pohonných hmot. Myslím si, že bude spíše tlak na mírné zdražování po nějakém ještě krátkodobém zlevnění v horizontu příštích několika málo týdnů,“ připomíná analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Dolar dlouhodobě posiluje k euru a zřejmě dál posílí po dnešním rozhodnutí Evropské centrální banky snížit depozitní sazbu. Koruna kurz eura víceméně kopíruje, takže pravděpodobně k dolaru oslabí, a protože se ropa prodává za dolary, může pro Čechy zdražit.

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 2. prosinci | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme