Krasobruslařka Wittová slaví 50. narozeniny. Neztratila se ani mimo led

Svou krásu od přírody skloubila s ladnými pohyby krasobruslení a svět na ní mohl oči nechat. Němka Katarina Wittová si v osmdesátých letech zasloužila obdiv nejen svými výkony, ale i svým přístupem k divákům. Díky tomu vyprodávala haly jak v socialistických zemích, tak třeba i slavnou newyorskou Madison Square Garden. Dnes je této sportovní legendě 50 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení MS v krasobruslení 2012

Slavnostní zahájení MS v krasobruslení 2012 | Foto: Michal Jurman

Neúprosné rytmy Bizetovy Carmen zněly na olympijských hrách v Calgary 1988 v ženském finále hned dvakrát. V dlouhém programu na ně bruslily obě největší hvězdy, Američanka Thomasová a Němka Wittová. Bezchybná a přitom ladná jízda Wittové tehdy přinesla její druhé olympijské zlato.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvojnásobná šampionka v krasobruslení Katarina Wittová dnes slaví 50. narozeniny

„Je to pro mě hodně důležitá medaile, jsem druhá krasobruslařka, která dokázala obhájit olympijské vítězství. Bylo těžké tu závodit, protože diváci podporovali Kanaďany a Američany, zato předtím jsem vyhrála v Evropě," říkala hned po finále tehdy 22letá šarmantní Němka

Ta posléze, jak po desetiletích vzpomínala v kanadské televizi, díky vítězství mohla odejít z východního Německa a profesionálně bruslit v amerických revue.

„Byl na mě obrovský tlak, chtěla jsem vyhrát jak pro sebe a rodinu, tak i pro ty, co ve tři ráno v Německu vstávali a podporovali mě. Bitva o druhé zlato byla pro mě nesmírně důležitá, protože jestli jsem chtěla pokračovat jako profesionální krasobruslařka, musela jsem ho získat. Byl na mě strašlivý tlak," přiznala Wittová, která na olympiádě v Calgary obhajovala zlato ze Sarajeva 1984.

Její pověstí neotřáslo ani zjištění, že dlouhodobě spolupracovala s tajnou službou Stasi. Pohledná Wittová byla po konci kariéry televizní moderátorkou, komentátorkou a zahrála i v několika filmech.

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme