Na seznamu UNESCO je nově tradiční mongolský zpěv i severokorejské kimči

Tradiční mongolský zpěv nebo severokorejské nakládané zelí kimči jsou jen dvě z hned několika nových položek na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor organizace, který zasedá v Namibii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takhle vypadá kimči, národní jídlo z kvašeného zelí

Takhle vypadá kimči, národní jídlo z kvašeného zelí | Foto: Kateřina Procházková

Tradiční mongolský zpěv je rituál, při kterém jsou zpěvem a hudbou uklidňovány velbloudice, aby přijaly své nebo adoptované mládě.

Na seznamu je nově i severokorejské kimči. tedy fermentované zelí naložené v čili, soli, česneku a rybí omáčce.

Jihokorejské kimči je v UNESCO od roku 2013, KLDR ale trvala na tom, že její kimči je jiné, například méně kořeněné, a stejně populární.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se dostal třeba tradiční mongolský zpěv, kterým pastevci uklidňují velbloudice

Na prestižním seznamu nehmotného kulturního dědictví je odteď také třeba 450 let stará španělská jezdecká škola ve Vídni, příprava a celý proces servírování tradiční arabské kávy nebo malířská technika fileteado, která se zrodila začátkem 20. století v argentinské metropoli Buenos Aires.

UNESCO už dříve na seznam zařadilo i čtyři české tradice. Verbuňk, tedy slovácký tanec mladíků odvedených na vojnu, masopustní průvody z Hlinecka, jízdu králů a sokolnictví.

Právě to ale není jen typicky českou tradicí. V roce 2010 ji spolu s Českem navrhlo i několik dalších zemí, například Francie, Jižní Korea, nebo Katar.

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme