Školy bojují proti obezitě dobrovolným tělocvikem navíc

4. prosinec 2015

Některé školy v Pardubickém kraji se pustily do boje s nadváhou u dětí a dopřávají jim víc pohybu. Zavádějí hodinu tělocviku navíc a učí žáky správně sportovat.

Pilotní program se týká dětí z prvního stupně a ministerstvo školství na něj vyčlenilo miliony korun. Víc do těla si tak dávají i děti z pardubické školy Staňkova.

„My tady procvičujeme převážně míčové sporty. Je to házená, volejbal, basketbal, fotbal a ragby. To je takových základních pět sportů, kde se dětem snažíme dát určité základy, aby je to bavilo, aby se naučily správně házet a chytat. Necháme je co nejvíce hrát, aby byly v pohybu,“ říká učitelka Michala Drašarová.

Do pohybu nikdo děti nutit nemusí

Hodina pohybu navíc trvá 45 minut a děti sem chodí dobrovolně během pobytu ve školní družině.

„Děti tady jsou s tím, že to rodiče podepsali. Na začátku školního roku dostali papír, že se bude zkoumat, jak se vyvinuly děti v pohybu v rámci tohoto projektu. U mě všichni rodiče souhlasili a děti sem chodí moc rády,“ říká vychovatelka z družiny Alena Mifková.

Holky a kluci tady mají k dispozici pěnové balony, učí se s nimi driblovat a kličkovat jako fotbalisti.

A Michala Drašarová dodává, jak jsou na tom se sportem děti na druhém stupni: „Je pravda, že na druhém stupni už nám děti tolik nesportují. Jsou veliké rozdíly mezi těmi sportujícími a nesportujícími. Ten první stupeň je na toto ideální, protože je jakákoliv hra strašně baví. Na tom druhém stupni už se nám to tolik nedaří.“

Hodinu pohybu navíc tady v tělocvičně mívají nejen děti ze druhé třídy, ale také prvňáci a třeťáci.

autor: wol
Spustit audio