Až na dva roky by mohl skončit volný pohyb bez hranic v rámci Schengenu

Volný pohyb bez hranic v rámci Schengenu by mohl v Evropě skončit až na dva roky. Ministři vnitra zemí Evropské unie dnes budou v Bruselu jednat o podmínkách, za kterých mohou členské státy obnovit hraniční kontroly. Český rozhlas má text návrhu k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská policie dohlíčí na uprchlíky, kteří se blíží k rakouské hranici

Maďarská policie dohlíčí na uprchlíky, kteří se blíží k rakouské hranici | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Zavedení kontrol až na dva roky je možné, pokud se unie usnese, že některá ze zemí naprosto nezvládá chránit vnější hranice Schengenu. To je podle kritiků případ Řecka, přes které do Evropy proudí uprchlíci a migranti.

Předseda Evropské rady Donald Tusk varoval, že bez kontroly vnější hranice bude Schengen minulostí.

Podle některých názorů unie hrozbami o Schengenu hlavně tlačí na Řecko, aby dělalo víc. Řekové namítají, že obrovský nápor migrantů nemůžou zvládnout.

Ministři vnitra budou také mluvit o potřebě prosazení celoevropského registru pasažérů leteckých spojů. Diskutovat se také bude o stávající situaci ohledně přerozdělování uprchlíků mezi unijními zeměmi a o vývoji migrační krize.

Dalším z bodů dnešního jednání má být celoevropský seznam bezpečných zemí, tedy takových, do kterých by unijní státy mohly v rámci zrychlené procedury vracet migranty, protože lidem v těchto zemích nehrozí žádné nebezpečí.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme