Na Zlatém vrchu v Chebu by mohl vyrůst parkovací dům

4. prosinec 2015

Chátrající objekt bývalého kulturního domu na chebském sídlišti Zlatý vrch by mohl být přebudován na moderní parkovací dům. Projekt se však bude realizovat pouze v případě, že se najde dost zájemců o budoucí pronájem parkovacích míst.

Pro prázdný objekt město roky hledalo vhodné využití, ale neúspěšně. Před zvažovanou demolicí si radnice nechala od statika posoudit, jestli by tam nemohl být parkovací dům. Ukázalo se však, že konstrukce vybudování klasického parkovacího domu neumožňuje.

„Jedinou možností je umístit tam vestavěnou samonosnou technologii. Ta funguje tak, že auto vjede do výtahu a je přepraveno do konkrétního parkovacího boxu. V objektu by mohlo být 63 parkovacích míst,“ uvedl místostarosta Pavel Hojda.

Nevýhodou tohoto řešení jsou značné náklady

Jenom samotná technologie by stála 20 milionů korun, na další 4 miliony by přišly stavební úpravy. Jedno parkovací místo tak vychází na více než 380 tisíc. Nízké by navíc nebyly ani budoucí provozní náklady. Nájemce by tak za parkovací místo ročně zaplatil přes 27 tisíc korun.

„Velkou výhodou tohoto systému je to, že auto je v parkovacím domě velmi dobře zabezpečeno. Za nevýhodu se dá považovat to, že výdej auta, než ho výtah vyveze, trvá asi pět minut,“ popisuje starosta Petr Navrátil.

„Nyní chceme zjistit, jestli by byl o parkovací místa zájem. Firma, která technologii dodává, nabídku zpracovala zadarmo, nic nás to nestálo. Nebránili bychom se samozřejmě ani variantě, kdyby parkovací dům chtěl vybudovat soukromý investor,“ dodává Navrátil.

Pokud o tento typ parkování zájem nebude, čeká bývalý kulturní dům s největší pravděpodobností demolice. Na uvolněném prostranství by pak mohlo vyrůst klasické parkoviště, kde by však bylo výrazně méně míst než v případě parkovacího domu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio