Církev převzala kroměřížskou Biskupskou mincovnu a Knížecí dům

Kroměřížská Biskupská mincovna a Knížecí dům už oficiálně patří církvi. Správce majetku olomouckého arcibiskupství dnes převzal od kroměřížského kastelána dokumentaci a klíče od obou nemovitostí. Prakticky tak začala série změn, která vyvrcholí příští rok. To stát arcibiskupství předá kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Arcibiskupský zámek přes fontánu s vodní plochou a lekníny.

Pohled na Arcibiskupský zámek přes fontánu s vodní plochou a lekníny. | Foto: Ivana Filipová

Správce majetku olomouckého arcibiskupství Václav Tichý ukládá do kufru auta objemnou dokumentaci od mincovny i Knížecího domu. Od kastelána pak dostává také klíče.

Kastelán Martin Krčma se celou dobu usmívá, stopy smutku na sobě nepozoruje. „Nevnímám to nějak tragicky. Tu základní premisu, že se majetek vrací tomu, kdy tyto objekty vystavěl, všichni vnímáme jako věc podle práva,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Církev převzala kroměřížskou mincovnu a Knížecí dům. Byl u toho i reportér Pavel Sedláček

Zatímco kastelán mluví racionálně, Václav Tichý neskrývá velkou radost.

„Pro mě je přebírání majetku běžná práce, ale tady je to přece jenom o něčem jiném. Toto je taková srdeční záležitost pro celé arcibiskupství, je to taková třešnička na dortu, kdy konečně začínáme z toho stromu, obrazně řečeno, trhat,“ popisuje své pocity.

Od emocí zpět k praktickým záležitostem. Co všechno vlastně musel kastelán Martin Krčma pro nového staronového majitele připravit?

„Bylo to od projektové dokumentace, která se váže k tomuto domu, po různé revizní zprávy všech zařízení, požární ochrany,“ vysvětluje.

Muzeum i galerie v mincovně zůstanou

Církev dostala Knížecí dům a především mincovnu v dobrém stavu. Další využití především Biskupské mincovny není podle správce majetku olomouckého arcibiskupství úplně jasné.

„Budova samozřejmě zvenku i celkově staticky vypadá velice dobře, ale uvnitř je pochopitelně vidět, že tam nějakou dobu, zejména ve vrchních patrech, nežilo. Jsou tam v podstatě byty, které z dnešního pohledu potřebují úpravu,“ upřesňuje Václav Tichý.

Je možné, že horní patro upraví nový majitel na nadstandardní byty. Využití spodního patra se nezmění, církev přebrala smlouvy s numismatiky i galerií Orlovna.

„Co se týká těch spodních pater, tak tam je to dáno. Předpokládám, že numismatická společnost a Orlovna budou fungovat tak, jak fungují dneska. Vůbec nemáme v úmyslu něco měnit,“ ubezpečuje správce majetku olomouckého arcibiskupství.

ČRo, Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme