Rybova mše vánoční se v nové úpravě rozhlasového orchestru snaží přiblížit originálu

Zřejmě nejpopulárnější vánoční písní u nás je Česká mše vánoční, zvaná Rybovka, která o adventu i svátcích zní v kostelech i domácnostech. Letos zazněla i v největším studiu Českého rozhlasu. Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu ji nastudoval dirigent Vojtěch Spurný. A splnil si tak svůj dlouholetý sen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SOČR, V. Válek, Obecní dům, 7.9.15

SOČR, V. Válek, Obecní dům, 7.9.15 | Foto: Petr Horník

„Já jsem snil odedávna o tom, že bych chtěl dělat Rybovku co nejoriginálněji. Ale nikdy jsem se k tomu nedostal, takže jsem samozřejmě s velkým zájmem sledoval, jak to dělají jiní. A říkal jsem si, že některé projekty mě asi minou,“ říká Vojtěch Spurný.

V tom se ale mýlil. Rybovku nakonec nastudoval a to dokonce na základě nového vydání, které na popud vydavatelství Radioservis sám připravil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká mše vánoční letos zazní i v Českém rozhlase, s rozhlasovým orchestrem ji nastudoval dirigent Vojtěch Spurný. Mluvila s ním redaktorka Markéta Kaňková

„Od začátku nám bylo jasné, že by to mělo být co nejblíž originálu. A tudíž že by se to mělo diametrálně lišit od té tzv. kostelní verze, která je běžně prováděna na všech kůrech. A že bychom měli udělat vydání, které bude odpovídat co nejvíce originálu,“ popisuje Spurný.

V Českém rozhlase dnes nová úprava skladby zazní v podání orchestru, sboru a sólistů. Zároveň vznikla i nahrávka, která se snaží zvukově přiblížit původnímu originálu.

Spurný obsadil řadu zkušených sólistů. Vedle Václava Čížka a Jaromíra Noska třeba i altistku Markétu Cukrovou. Ta oceňuje především energii, se kterou Vojtěch Spurný k Rybovce přistoupil.

Vojtěch Spurný | Foto: Alena Málková

„Jeho vedení je velmi živelné, baví ho to, takže nás baví se na něj dívat a strhne nás k muzicírování, které je nezbytně nutné,“ vysvětluje Cukrová.

Záznam dnešního koncertu nabídne Český rozhlas posluchačům 20. prosince od 15 hodin na stanici Vltava.

mka, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme