Petr Honzejk: Poslední rok školky jako socialistické peklo

4. prosinec 2015

Pokud by se konalo mistrovství světa v používání silných výrazů, mělo by Česko stěží konkurenci. Naposledy to potvrdil předseda ODS Petr Fiala, když prohlásil, že nás Sobotkova vláda vede do socialistického pekla.

Co že se stalo? Chystá se znárodnění, zavedení paragrafu o příživnictví či vznik Lidových milicí? Ne. K avizování rudého inferna stačila Fialovi zpráva, že vláda plánuje zavedení povinnosti posílat pětileté děti do školky, aby se připravily na školní docházku.

Fiala střílí ze své verbální houfnice o pořádný kus vedle. Pokud bychom mu dali za pravdu, museli bychom označit třeba Dánsko, Rakousko, nebo Polsko za ďábelské země. Tam všude povinnost posílat děti poslední rok do školky existuje. V Lucembursku Nizozemí nebo Velké Británii se dokonce chodí do školy už od čtyř nebo pěti let. Fialovo „socialistické peklo“ by tak mělo rozlohu poloviny Evropy.

Ve skutečnosti na posledním povinném roce školky nic pekelného není. Naopak. Cílem je dát šanci dětem ze znevýhodněného prostředí. V západní Evropě jde o imigranty, u nás samozřejmě především o Romy.

Čtěte také

Podle všech dostupných mezinárodních studií se šance znevýhodněných dětí překonat sociální a kulturní bariéry zvyšují úměrně tomu, jak přicházejí do kontaktu s většinovou společností. Bez zásahu státu se dítě z ghetta automaticky dostává na vedlejší kolej vzdělávacího systému, která ho nutně přivede zpět do ghetta a k celoživotní závislosti na sociálních dávkách.

V Česku nejde jen o pouhou pravděpodobnost, je to spíš osudová předurčenost. Dodejme že nejen smutná, ale také pro sociální systém velmi nákladná předurčenost.

Petr Fiala

Poslední ročník povinné školky problém samozřejmě zcela nevyřeší. Je pravděpodobné, že řada rodičů z ghett stejně bude hledat výmluvy proč děti do školky neposílat. Ale i kdyby systém pomohl jen malé části znevýhodněných dětí, stojí to za to.

Už proto, že lidí, kteří se povinností poslat pětileté dítě do školky mohou cítit poškozeni, a jejichž jménem Petr Fiala nebo třeba místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková mluví, zase tak moc není. Už nyní v Česku poslední ročník školky navštěvuje zhruba devadesát procent dětí, takže pro drtivou většinu rodin se nic nezmění.

Čtěte také

Pokud Petr Fiala hledá ve systému předškolního vzdělávání problém, tak je jinde. Mohou mu o něm povyprávět rodiče mladších dětí, kteří marně shánění jesle a školku, kde by jejich dítě vzali. V současnosti je pro mnohé neřešitelným problémem skloubit rodinný a pracovní život, což má neblahé důsledky pro populační vývoj.

Například v Německu to už pochopili a děti, které dosáhly tří let, tam mají zákonné právo na školku. Rovněž třeba ve Francii je míst ve školkách tolik, aby se dostalo na všechny děti – což se také děje a předškolního vzdělávání se účastní skoro 100 procent populačního ročníku, přestože to povinné není.

Pokud tedy něco – třeba za použití ultrasilných výrazů – kritizovat, tak ne povinnost poslat pětileté dítě do školky. Ale faktickou nemožnost to udělat třeba o rok dřív. Peklo to sice není, ale očistec pro mnoho rodičů zcela určitě.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Honzejk
Spustit audio