Ransdorf míří do Česka, tvrdí jeho asistentka. Pak prý vše vysvětlí

Europoslanec Miloslav Ransdorf z KSČM, kterého v pátek zadržela švýcarská policie, je na cestě do České republiky. Českému rozhlasu to řekla Ransdorfova asistentka Helena Suchá. Policie Ransdorfa zadržela, když se údajně s dalšími třemi lidmi pokoušel v Curychu podvodem vybrat z banky 350 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Ransdorf (uprostřed) před vchodem do volebního štábu KSČM

Miloslav Ransdorf (uprostřed) před vchodem do volebního štábu KSČM | Foto: Tomáš Adamec

„Nepustili ho večer, jak bylo řečeno v médiích. Pustili ho až nyní, protože migrační útvar, který to má na starosti, už v noci nepracoval. Proto nikomu volat nemohl a proto jsme se mu taky nikdo nedovolali,“ upřesnila Suchá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asistentka Miloslava Ransdorfa s europoslancem už mluvila. Prý ho teprve propustili a nyní míří do Česka

Podle původních informací, které potvrdilo i české ministerstvo zahraničí, byl europoslanec po výslechu propuštěn už včera večer. „Můžu potvrdit informaci, kterou jsme obdrželi od švýcarské strany, že pan Ransdorf byl propuštěn z vazby,“ uvedla již včera mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ransdorfova asistentka tvrdí, že měla možnost s europoslancem telefonicky mluvit jen krátce. „Protože se chystá na cestu domů. Řekl mi, že o všem všechny seznámí na svém facebooku, až se vrátí zpátky,“ doplnila Suchá. Odhaduje, že v Česku by mohl být ve večerních až nočních hodinách.

Europoslanec prý ještě své asistence řekl, že žádný účet u této banky nikdy neměl. „A že o žádný výběr peněz nešlo,“ dodala Suchá.

„Není úplně zřejmé, jestli na základě těchto dokumentů žádali převod peněz na jiný účet nebo výběr v hotovosti. Banka, když je porovnala s údaji, kterými disponuje, zjistila, že se neshoduje rodné číslo na jméno Ransdorf, na které byl účet vedený,“ popsala redaktorka Denníku N Monika Tódová.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák pak dnes odpoledne novinářům řekl, že se prý čtveřice zadržených ve Švýcarsku pokusila převést velkou část peněz na základě falešných dokumentů.

Vedení KSČM nechce věc komentovat, dokud Ransdorf situaci nevysvětlí a strana nebude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení.

Švýcaři mezitím propustili dva ze tří Slováků, které zadrželi spolu s Ransdorfem. „Podle informací švýcarských úřadů byli dva slovenští občané propuštěni a budou ze Švýcarska vyhoštěni. Ve vyšetřovací vazbě nadále zůstává jeden slovenský občan,“ upřenil mluvčí ministerstva zahraničí v Bratislavě Peter Stano.

Kauzy Miloslava Ransdorfa | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme