Strůjce pařížských atentátů byl krátce před útoky v kontaktu s britskými islamisty

Jeden ze strůjců nedávných pařížských atentátů pobýval těsně před útoky ve Velké Británii. Podle ostrovních médií byl belgický extremista Abdelhamid Abaaoud v kontaktu s několika britskými islamisty. Britské úřady odmítly zjištění komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský Tower Bridge

Londýnský Tower Bridge | Foto: Wikimedia Commons, zdroj: Flickr, Tony Hisgett, CC BY 2.0

Osmadvacetiletý Abaaoud se chlubil tím, že může volně pendlovat mezi Sýrií a evropskými zeměmi. Na islamistu marockého původu, který zemřel při policejní operaci na severu Paříže 2 dny po krvavých útocích, byl přitom vydán evropský i mezinárodní zatykač.

Britské bezpečnostní složky teď nejspíš čeká nepříjemné vysvětlování, jak se mohl Abaaoud dostat nepozorovaně do Británie a zpátky na kontinent.

Podle Telegraphu a Guardianu se belgický terorista setkal s několika osobami v Londýně, Birminghamu a na neupřesněném místě v hrabství Kent. Mělo jít o lidi podezřelé z teroristických aktivit, kteří jsou v hledáčku kontrarozvědky MI5 a policie.

Přední britští specialisté pro boj s terorismem jsou údajně od pařížských atentátů ve Francii a snaží se zjistit napojení útočníků na lidi žijící ve Spojeném království.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme