Britská policie opět vyhlásila zbrojní amnestii. Trestných činů s použitím střelné zbraně ubývá

Až do zítřejšího večera mohou Londýňané beztrestně a anonymně odevzdávat na několika velkých policejních stanicích střelné zbraně. Celkem dva týdny trvá v britské metropoli kampaň s cílem omezit počet palných zbraní v rukou veřejnosti. Policie hlásí, že se jí už letos sešly velmi zajímavé 'úlovky'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraně (ilustrační foto)

Zbraně (ilustrační foto) | Foto: Lenka Krejcarová | Zdroj: Český rozhlas

Samotné nelegální držení střelné zbraně je v Británii velmi závažný trestný čin. Pokud by se tak člověk během dočasné zbrojní amnestie takového předmětu zbavil, vyhnul by se s největší pravděpodobností trestnímu stíhání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá zbrojní amnestie v Británii, sleduje zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Beztrestnost a anonymita ale neplatí univerzálně. Není to tak, že by člověk přišel s batohem, vysypal obsah policistům k nohám, otočil se a odešel. Policejní specialista každou zbraň posoudí. A některé musí na forenzní expertízu, jestli je pachatelé nepoužili při trestném činu.

Policie vyzvala veřejnost, aby se zbavila taky imitací palných zbraní. I ty můžou zvlášť v dnešní době vyvolat rozsáhlou policejní operaci a způsobit neštěstí. Strážci zákona po pařížských útocích provádějí častěji takzvaný „stop and search“, to znamená osobní prohlídky podezřelých osob.

Znehodnocený kalašnikov

Loni se akce konala poprvé po šestileté pauze a lidé odevzdali 350 střelných zbraní a 12 300 kusů munice. Letos je to podle policie zatím početně o něco slabší, ale větší medializací Metropolitní policie doufá, že dnes a zítra se ještě hříšníci na policejní stanici vydají.

Zatím například v Hammersmith kdosi přinesl znehodnocený kalašnikov AK-47. Zatím není jasné, zda se zbraň mohla upravit tak, aby představovala hrozbu. Dále to byly tři plně funkční brokovnice a několik dalších údajně nebezpečných zbraní.

Británie patří k zemím, kde je mezi lidmi velmi málo střelných zbraní. Ostatně také pětadevadesát procent britských strážců zákona ve službě pistoli nenosí (s výjimkou policie v Severním Irsku).

Střelné zbraně se taky relativně málo používají při páchání trestné činnosti. V Británii je obecně velmi těžké si i legálně opatřit střelnou zbraň; na ostrovy je logicky složité dovézt palné zbraně ilegálně z ciziny.

Počet trestných činů s použitím střelné zbraně ve Velké Británii prudce klesá. Mezi lety 2003 až 2004 jich bylo 24 094, o deset let později už jen 7714, což je pokles o 68 procent. Loni se 29 lidí stalo obětí trestných činů s použitím střelné zbraně, což je nejméně od roku 1980.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme