Vánoce budou bílé asi jen na horách, očekávají meteorologové

Do konce prosince i v úvodu příštího roku budou v Česku podle meteorologů převládat průměrné až nadprůměrné teploty. Nejteplejší bude příští týden, kdy se denní maximální teploty dostanou až na 11 stupňů Celsia, pak se postupně ochladí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí. (Ilustrační foto)

Počasí. (Ilustrační foto) | Foto: Milan Kosina

Nejvíc srážek pravděpodobně spadne v období od 21. prosince do 3. ledna, tedy kolem vánočních svátků a Silvestra, ale sněhu se dočkají zřejmě jenom na horách. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

"Dá se očekávat, že srážky budou v nížinách vzhledem k poměrně vysokým teplotám jen dešťové nebo smíšené. Až v místech od 400 metrů nad mořem by měly přecházet ve sněhové," řekl ČTK meteorolog Josef Hanzlík.

Stejně jako v předchozích dvou letech je tedy pravděpodobné, že i tentokrát budou bílé Vánoce jen na horách.

Po velmi teplém příštím týdnu se v období od 14. do 27. prosince ochladí. Přes den se budou průměrné teploty pohybovat kolem dvou stupňů, minima kolem mínus dvou. Poslední týden předpovědi - od 28. prosince do 3. ledna - má být teplotně průměrný.

Průměrná teplota pro toto období roku je minus 0,8 stupně Celsia. Nejnižší průměrnou teplotu naměřili meteorologové v roce 1997, a to minus 6,2 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo na konci prosince a začátkem ledna v roce 1988, kdy průměrná teplota dosáhla 2,7 stupně Celsia.

Deště nebo sněhu má být stejně nebo méně, než je v tomto období obvyklé. "Srážkově očekáváme období průměrné až podprůměrné. Relativně nejvíce atmosférických srážek by mělo spadnout pravděpodobně v posledních dvou týdnech s průměrným týdenním úhrnem kolem osmi milimetrů a nejméně v prvním týdnu období," dodal Hanzlík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme