Přes 8 tisíc českých živnostníků letos zkrachovalo, velkým firmám se ale daří

O zaměstnání letos v Česku přišlo na osm tisíc podnikatelů. To je oproti loňsku o 14 procent víc, tedy zhruba dalších tisíc lidí bez práce. Byznysmeni zkrachovali hlavně kvůli nesplaceným fakturám, druhotné platební neschopnosti nebo konkurenci. Velké společnosti si oproti loňsku polepšily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večerka, potraviny (ilustrační foto)

Večerka, potraviny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejčastěji krachovali prodejci potravin. V posledních letech je totiž z trhu vytlačují velké obchodní řetězce, říká prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

„Částečně je to dáno tím, že se nám vylidňují obce, vylidňují vesnice a logicky obchodníci nemají takové tržby, to znamená, nestačí jim to k obživě. Částečně je to dáno konkurencí nadnárodních hypermarketů,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zaměstnání v Česku přichází stále více podnikatelů, daří se naopak velkým firmám

Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a také ředitele kvality v řetězci AHOLD Pavla Mikošky, nejsou na vině jen velcí potravinoví hráči. Podle něj se musí malí živnostníci více snažit, aby zaujali zákazníky.

„Jejich místo na trhu musí být třeba z pohledu zajištění čerstvosti sortimentu, nebo například otevírací dobou, či prostě lízátkem pro maminku s dítětem, nebo třeba osobním šarmem prodávajícího. Ale pro zákazníka v tom musí být nějaká invence, hmatatelný rozdíl, proč do tohoto prostředí chce preferenčně jít.“

Své peníze Češi raději utrácí zhruba ve třinácti stech supermarketech a diskontních prodejnách. Nakupují ale i ve třech stovkách hypermarketů a menších komplexů. Právě v hypermarketech nakupuje zásoby skoro každá druhá domácnost.

Problémy s platbou

Kromě konkurence od velkých řetězců mají živnostníci problémy i s tím, že jim někteří klienti neplatí. Průměrně čeští obchodníci vyrovnají své závazky do 45 dnů, říká advokát ze společnosti Vše pro insolvenci Jan Malý.

„Pozdní placení faktur, druhotná platební neschopnost, to je věc, která výrazně postihuje naše živnostníky a dostává je do situace až insolventní,“ dodává.

Naopak velkým společnostem se v Česku už druhým rokem daří. Podle odhadu společnosti Czech Credit Bureau by mělo být za rok 2015 vyhlášeno něco málo přes tisíc bankrotů obchodních společností, tedy o 20 procent méně než loni.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme